Hyppää sisältöön

Viittomakielinen tempaus ja rauhanmarssit juhlistivat YK:n päivää

YK:n päivää on vietetty Suomessa rauhanmarssien ja viittomakielisen tempauksen merkeissä. Helsingin Narinkkatorilla järjestetyssä Hiljainen huuto -tapahtumassa muistutettiin ihmisoikeuksien kuuluvan kaikille.

Signmark (oik.) ohjeistaa iltapäivän tapahtumaan. Kuva: YLE

Tapahtumassa esitettiin kuorossa viittomakielisen hip hop -artistin Signmarkin Against The Wall -kappaleen kertosäe. Kertosäkeen viittomiseen osallistui noin 250 ihmistä. Lisäksi paikalla oli kymmeniä katselijoita. Samalla kuvattiin Signmarkin uusi musiikkivideo. Signmarkin järjestämän tempauksen ideana oli kiinnittää huomiota ihmisoikeuksiin ja suvaitsevaisuuteen.

Mukana ollut Kuurojen Liitto toivoi voivansa välittää uudentyyppisen tempauksen kautta positiivista viestiä viittomakielestä ja muistuttaa suomalaisia YK:n kansainvälisestä vammaisten sopimuksesta. Suomi on kylläkin allekirjoittanut sopimuksen, mutta sitä ei ole vielä ratifioitu.

Marsseja ja kynttilätempaus

YK:n perustamisesta on lauantaina kulunut 64 vuotta. Päivän kunniaksi eri puolilla maailmaa on järjestetty rauhanmarsseja ja taide-esityksiä.

Suomessa rauhan puolesta on marssittu muun muassa Turussa, Tampereella, Kemissä ja Jyväskylässä. Helsingissä YK-yhdistys ja Rauhanliitto rakensivat illalla eduskuntatalon portaille kynttilöistä rauhanmerkin.

Rauhanliitto muistuttaa YK:n päivänä, että valtiot voisivat asevarusteluun uppoavilla rahoilla torjua merkittävästi ilmastonmuutosta sekä helpottaa pysyvästi kehitysmaiden ahdinkoa.