1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruskoulun yläaste

Yläkoulukiista riehuu Äänekoskella

Opetustoimi ja vanhemmat kinaavat Äänekoskella yläkoulujen kohtalosta. Opetustoimi haluaisi pyörtää valtuuston kesäkuisen päätöksen, jolla Hiskinmäen yläkoulun toiminta turvattiin.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Valtuusto torjui kesäkuussa täpärässä äänestyksessä esityksen Hiskinmäen yläkoulun lopettamisesta. Opetustoimi on nyt teettänyt uudet oppilaaksiotto- ja kuljetussuunnitelmat ja ensi keskiviikon opetuslautakunta saa jälleen esityksen yläkouluista.

Reuna-alueilla vanhemmat ovat vastustaneet yläkoulujen karsimista. Vanhempia huolestuttaa erityisesti koulumatkojen piteneminen, jos Äänekosken laitamilta oppilaat kuljetetaan aiempien suunnitelmien mukaisesti Suolahteen nykyisen Äänekosken keskustan sijaan.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu, Hietaman kylällä asuva kolmen kouluikäisen isä Kimmo Tuikka sanoo, etteivät vanhemmat niele koulun lakkauttamista pelkästään säästösyistä.

-Koulumatkat tulisivat todella pitkiksi, käytännössä puoli tuntia tulisi vielä lisää niille, jotka jo nyt kuljetuksissa. Se olisi kohtuutonta, sanoo Tuikka.

Äänekosken opetuslautakunnan puheenjohtaja, sosialidemokraattien Marko Tuhkanen kannattaa kahden yläkoulun mallia. Tuhkanen uskoo että kuljetusongelmat ovat ratkaistavissa kuntarajat ylittävällä yhteistyöllä. Hänen mukaansa kuljetukset on tarkoitus järjestää siten, ettei koulumatkoihin ja kouluun käytetty kokonaisaika kasvaisi.