1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sienet

Vielä ehtii vahverometsään

Vaikka pakkasta ja luntakin on jo Kymenlaaksossa saatu, niin sienestyskausi jatkuu aina vaan. Suppilovahverot eivät pikkupakkasista hätkähdä vaan jopa jatkavat kasvuaan sulan tultua.

sienet
Saija Lassilla sienimetsälläYLE / Eijaleena Martikainen

Suppilovahvero viihtyy kosteassa ja sammaleisessa kuusi-mäntymetsässä. Suppilovahveron rihmasto liittyy usein kuusiin, eli koivikosta ei kannata lähteä suppilovahveroita etsimään.

- Jos suppilovahveroita haluaa ihan täsmäetsiä, niin sellaiset pienet, pohjoiseen päin viettävät rinteet on parhaita paikkoja. Toki niitä löytää muualtakin, mutta rinnepaikat ovat parhaita, vihjaa maatalousyrittäjä ja elintarviketieteiden maisteri Saija Lassila.

Kannattaa varmistaa, että noukkii oikean sienen mukaansa. Tähän aikaan vuodesta kasvaa toisiakin, suppilovahveron näköisiä, ruskeita sieniä samanlaisilla paikoilla.

- Niiden kanta on vähän tonttulakkimainen, tai ne nousevat keskeltä vähän ylös. Sellaisia en suosittele poimimaan, varsinkaan jos ei oikein tiedä mitä ne on, Lassila kertoo.

- Suppilovahvero on ontto sisältä, helttapuoli on vähän erivärinen, harmahtavan ruskea, varsi on syvemmän ruskean keltainen, ja heltan päällinen on eri sävyinen. Siinä on selkeästi keskellä kuoppa. Vanhetessaan suppilovahveron väri saattaa muuttua harmahtavammaksikin.

Kohmeiset sienet heti käsittelyyn

Näinä päivinä metsistä saattaa löytyä pakkasen kohmettamia sieniä. Lassilan mukaan kannattaa ryhtyä tuumasta toimeen, heti sienimetsältä päästyään.

- Kyllä ne sienet kannattaa perata heti. Suppilovahvero säilyy perkaamattomanakin jonkin aikaa ulkona viileässä, mutta kyllä se hyväksi on, jos sienet perkaa saman tien.

- Tai voihan ne vaikka keittääkin, jotta se niiden entsyymitoiminta lakkaa. Niitähän voi säilyttää sitten omassa liemessään, kunhan sen vaan jäähdyttää hyvin, Lassila vihjaa.

Niksejä pakastukseen

Jos sienet kiehauttaa ennen pakastamista, niin sekaan ei kannata laittaa rasvaa, sillä se nopeuttaa sienien härskiintymistä. Hieman suolaa ja sienen omaa lientä kannattaa laittaa pakkaseen mukaan. Suola parantaa sienien säilyvyyttä.

- Sienen makuaromit liukenevat rasvaan, mutta rasvaa kannattaa laittaa vasta siinä vaiheessa, kun sieniä paistaa pannulla. Tai jos sieniä keittää, niin laita rasva sekaan sitten, kun suurin osa liemestä on haihtunut, Lassila vinkkaa.

- Jos sienet aikoo pakastaa, niin keittäessä ei kannata haihduttaa kaikkea lientä pois. Lientä voi laittaa vaikka pakasterasiaan sen verran, että sienet peittyvät.

Lassila muistuttaa, ettei pakastus ole suinkaan ainoa vaihtoehto. Pakastuksen tai välittömän valmistamisen lisäksi vahverot voi myös kuivata ja säilyttää kaapissa.

Suppilovahveroita löytyy vielä tovin

Suppilovahveroita voi hyvinkin löytää vielä, jos ei tule oikein kovia pakkasia ja paljon lunta.

- Muutama vuosi sitten oli hyvä sienivuosi, ja tuolloin suppilovahveroitakin löysi pitkälle marraskuun aikanakin. Näyttää siltä, että ihan hyvin voi vielä kerätä.

Kannattaa muistaa, että jos menee vielä loppusyksystä metsään, niin laittaa punaista ylle, etteivät hirvimiehet erehdy luulemaan hirveksi.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Eijaleena Martikainen

Lue seuraavaksi