Rintasyöpä koskettaa myös läheisiä

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisimmin sairastama syöpä. Vuosittain maassa todetaan lähes 4 200 rintasyöpätapausta. Rintasyövän sairastanut Sinikka Aholainen kertoo oman tarinansa.

rintasyöpä
Vuosia sitten rintasyövän sairastanut Sirkka Aholainen tukee nyt kohtalotovereitaan.YLE / Maija Koivunen

Mikkeliläinen Sinikka Aholainen on yksi sairauden läpikäyneistä. Hän oli 44 -vuotias kuulleessaan sairastavansa rintasyöpää. Koko vasen rinta poistettiin.

- Alkuun tuntui, että osa itsestä puuttuu. Oli vaikea katsoa itseään peilistä ja olo oli jotenkin rujo. Vaikka asiaan oli valmistautunut, tuli sairaus silti yllättäin. Tuntui että tähänkö tämä elämä loppuu. Tuli huoli lähimmäisistä, sukulaisista ja kavereista, että kuinka he nyt pärjäävät, Sinikka kertoo tunnoistaan.

Läheiset olivatkin Sinikan sanoin enemmän järkyttyneitä kuin hän itse, sillä läheiset eivät voineet purkaa omia tunteita samalla tavalla kun hän itse. Tosin jälkeen päin asioita on käyty läpi moneen kertaan.

Myös Sinikan täti oli menehtynyt vähän aikaisemmin samaan sairauteen.

- Ajattelin että ei se mulle tule. Että jollekin muulle. Kyllä se oli shokki, Sinikka kertoo.

Vaikka sairastumisesta on jo yli 20 vuotta, on se silti usein mielessä. Sinikka haluaakin omien kokemusten varjolla auttaa muita. Hän toimii nykyisin tukihenkilönä Saimaan syöpäyhdistyksessä, sillä hänelle itselleen toiminnasta saatu tuki oli sairauden aikana korvaamatonta.

Peruukki palauttaa minuuden

Sinikka Aholainen kiittää, ettei sairaus nujertanut hänen hiuksiaan. Tukihenkilönä hän on kuitenkin nähnyt sytostaattihoitojen vievän monen tuuhean tukan. Osa antaa kaljun kiiltää, osa ostaa tilalle peruukin.

Koru Hemirin kauppias Marita Ruhanen näkee peruukkia tarvitsevia joka päivä. Ostoksilla käyvät asiakkaat kuljettavat mukanaan monenlaisia tarinoita ja kohtaloita.

- Ihmiset tulevat ostamaan peruukkeja hyvin erilaisilla asenteilla. Toiset pitkin hampain, toiset huumorilla höystettynä. Osa saattaa olla murtuneessa tilassa ja koska olen empaattinen ihminen, tuntuu välillä etten itse selviä tilanteesta, Ruhanen kertoo.

Suurin osa peruukin ostaneista on menettänyt hiuksensa sairauden vuoksi. Hyvin tehtyä peruukkia ei kuitenkaan erota normaalista hiuspehkosta ja sen kanssa voi elää täysin normaalia elämää.

- Vaikka silloinkin jos haluaa seisoa päällään - apu löytyy peruukkiteipistä, Ruhanen hymähtää.

Lähteet: YLE Etelä-Savo