Huippujohtajat koolla Kolilla

Lieksan Koli toimii näyttämönä kovan tason ilmastonmuutoskeskustelulle. Joukko merkittäviä eurooppalaisia vaikuttajia on kokoontunut Kolille pohtimaan luonnonvarojen käytön tulevaisuutta. Mukana ovat mm. presidentti Martti Ahtisaari ja Nokian ja Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

Koli (Talviurheilukeskus)
Koli Forumin osallistujia Ukko Kolin auditoriossa.
Talouden ja polittiikan vaikuttajat ovat koolla Kolilla 22.-24-10.YLE / Ari Haimakainen

Koli Forum on eurooppalaisille vaikuttajille tarkoitettu, suljettu kutsuvierastapahtuma. Päättäjät miettivät miten kestävä kehitys ja toimiva talous olisivat yhdistettävissä. Seminaarin avannut presidentti Martti Ahtisaari toivoo ympäristöasioissa nopeita päätöksiä.

- Maailmassa on tapahtunut dramaattisia muutoksia väestön elinolosuhteissa ja esimerkiksi asuinpaikkojen muuttumisessa ja sen takia toimenpiteet ovat välttämättömiä, sanoo Ahtisaari.

Järjestöt koolla kylällä

Samaan aikaan kun huippujohtajat pohtivat ekokriisiä Kolin laella, kokoontuivat kansalaiset alhaalla, Kolin kylällä. Kohtuus vaarassa -seminaarissa ympäristöaktiivit muistuttivat ettei ilmastokysymys ole vain talouseliitin pohdittava ja päätettävä asia.

- Minä lähetän johtajille kohtuus-terveisiä meidän seminaarin puolesta. Hyvinvointia voi olla myös muuten kuin jatkuvan taloudellisen kasvun ehdoilla. Ja meidän on löydettävä keinot luoda hyvää elämää. Talous on hyvän elämän palvelija, me emme ole talouden palvelijoita, sanoo yksi tapahtuman järjestäjistä Pauliina Kainulainen.

Teesejä viemiseksi Kööpenhaminaan

Kolin keskustelujen pohjalta luodaan teesejä, joiden toivotaan näkyvän päätöksissä joulukuussa Kööpenhaminassa pidettävässä YK:n ilmastokokouksessa. Nobel-palkitun rauhantekijän mukaan ilmastokriisi on ratkaistavissa kuten muutkin konfliktit.

- Ilmastokriisiin on pystytty nyt keskittymään ja on ollut hyvä, että asialle on saatu maailmanlaajuista huomiota. Ilmastonmuutoksen seurauksia ei enää onneksi aseteta kyseenalaiseksi vakavasti otettavien ihmisten taholta, toteaa Ahtisaari.

Koli Forum jatkku vielä lauantaina 24.10. Mukana keskusteluissa on muun muassa Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson.

Koli Forumin sisällöntuotannosta vastaavat Euroopan metsäinstituutti, Joensuun yliopiston metsäalan ennakointiyksikkö ja Metsäntutkimuslaitos.

Rahoittajina toimivat Liikesivistysrahasto, Maa- ja metsätalousministeriö, Metsäteollisuus ry, Suomen metsäsäätiö, Josek Oy ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä