Leena Suhosella riittää virtaa Rantasalmen Tuusmäellä

Tuusmäkeläinen kyläaktiivi on mukana kyläpäivän järjestelyissä. Leena Suhosen mielestä kylän pitää itse ponnistella pärjätäkseen.

Tuusmäki, Rantasalmi
Leena Suhonen
Leena Suhonen on palkittu kylätoiminnan tiennäyttämisestä.YLE / Paavo Koponen

Leena Suhonen palkittiin Lokaali-juhlaseminaarissa Vaasassa lokakuun alussa Kylätoiminnan tiennäyttäjän arvonimellä ja kultaisella ansiomerkillä. Takana on jo kaksikymmentä vuotta kylätoimintaa sekä paikallisella että maakunnallisella tasolla.

Tuusmäen kyläyhdistyksen saavutuksia ovat muun muassa Rautainen Rantasalmi -hanke ja siihen liittyvä näytelmä ja nyt tänä vuonna Siunattu hulluus -näytelmä. Tuusmäellä Siunatulla hulluudella oli kesällä 1600 katsojaa.

Leena Suhonen kertoo, että järjestetty yhteinen tekeminen on luonut kylälle yhteishenkeä myös muuten. Yhteyttä pidetään ja kyläillään.

- Joillakin on joskus ollut käsitys, että vain kyläyhdistyksen hallitus on se promoottori. Ei se ole niin, vaan kyllä se on koko yhdistys, joka tekee, muistuttaa Suhonen.

Tuusmäki ei edes ole kärsinyt muuttotappioita, pikemminkin päin vastoin. Kylätoimintaankin on saatu joka vuosi muutama uusi tulokas.

Suhonen on toiminut pitkään myös Järvi-Suomen kylät ry:ssä. Eri kylien ja kuntien kuulumisten seuraaminen avartaa näkökulmia.

- Eri kunnissa kiertäminen on mielenkiintoista. Esimerkiksi se on kiinnostavaa, miten ydinkunta tukee kylätoimintaa, kertoo Suhonen.