1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomenlapinkoira

Lappalaiskoirat Laajavuoressa

Suomenlapinkoira ja lapinporokoira ovat kotimaisia paimenkoirarotuja, joiden juuret ovat saamelaisten poronpaimennukseen käyttämissä koirissa. Nykyisin lappalaiskoirat ovat suosittuja perhe- ja harrastuskoiria. Suomenlapinkoira on viime vuoden rekisteröinneillään, 1374 kappaletta, Suomen 5. suosituin koirarotu.

suomenlapinkoira
Tiina Riuttanen

Suomenlapinkoiran juuret ulottuvat tuhansien vuosien taakse

Suomenlapinkoiran tyyppisiä koiria uskotaan olleen jo n. 7000 vuotta sitten. Suomenlapinkoiraa muistuttavia koiria on käytetty useiden vuosisatojen ajan porojen paimennus- ja vartiointitehtävissä, ja vielä nykyäänkin koiria on alkuperäisessä työssään.

Nykyiset suomenlapinkoirat polveutuvat lapinporokoirien ja suomenlapinkoirien yhteisistä kantavanhemmista sekä vanhakantaisista lapinkoirista. Näin saatiin aikaan rotu, joka rekisteröitiin lapinkoirana vuonna 1967. Vuonna 1993 rodun nimi muutettiin suomenlapinkoiraksi.

Suomenlapinkoiran ja lapinporokoiran rotujärjestö on Lappalaiskoirat ry, joka on perustettu vuonna 1970. Yhdistyksessä on yli 4000 jäsentä. Puheenjohtaja on Eini Kipinoinen Taavetista.

Suomenlapinkoirat esittäytyvät Laajavuoressa

Yli 300 lappalaiskoiraa kokoontuu sunnuntaina 25. lokakuuta koiranäyttelyyn Rantasipi Laajavuoreen, Jyväskylään. Näyttelyn järjestää Lappilaiskoirat ry. Näyttely alkaa sunnuntaina kello 9. Yleisölle on ilmainen sisäänpääsy.

Lue seuraavaksi