1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan Kongon lapsisotilaista

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan tilanteesta Kongon demokraattisessa tasavallassa. Järjestöjen mukaan lapsisotilaiden määrä on kasvamassa, kun konflikti pitkittyy.

Ulkomaat

Kongon armeijan ja ruandalaisten hutu-kapinallisten taistelut ovat viime kuukausina jälleen kiihtyneet. Konfliktin syveneminen on lisännyt lasten oikeuksien polkemista, sillä osapuolet ovat lisänneet lapsisotilaiden määrää muonavahvuudessaan, kirjoittaa televisiokanava Al-Jazeera.

Alueella toimivat avustusjärjestöt vahvistavat, että lapsisotilaiden rekrytointi on lisääntynyt. Järjestöt kuvailevat tilannetta katastrofiksi - osittain lapsiin kohdistetun julman koulutusjärjestelmän vuoksi.

Avustusjärjestöjen työntekijät kuvailevat lasten koulutusta julmaksi, sillä lapset koulutetaan tappamaan välittömästi. Yksi sotilaiden suosima keino on pakottaa lapsi tappamaan omia perheenjäseniään.

Lasten tilannetta pahentaa se, että vaikka he onnistuisivat pakenemaan sissiryhmittymiltä, yhteiskunta ei hyväksy heitä. Köyhyyden vastainen avustusjärjestö Action Aid sanoo, että näitä lapsia pidetään täysin vastuullisina teoistaan.

- Osa lapsista on sanonut haastatteluissa, että heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin palata takaisin kapinallisjoukkoihin, koska yhteiskunta on hylännyt heidät, sanoo Action Aidin Keski- ja Länsi-Afrikan johtaja Dede Amanor Wilks.

Wilksin mukaan tilanne Kongossa ei osoita laantumista. Kaikki normit ovat Wilksin mukaan lauenneet alueella, ja raiskaukset ja lasten rekrytoiminen sotilaiksi on osa normaalia elämää.

Lapsisotilaita kymmeniä tuhansia

Vuonna 2006 YK:n alainen lastenjärjestö Unicef on arvioinut, että Kongon armeija ja kapinallisjoukot ovat rekrytoineet yhteensä yli 30 000 lapsisotilasta. Heistä noin 30 - 40:een prosenttia on tyttöjä, joita sotilaat raiskaavat systemaattisesti.

Kongon lapsisotilaiden lukumäärä on maailman suurimpia. Yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on arvioinut, että lapsisotilaita käytetään yli 15 alueellisessa konfliktissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi