Villilammas on Säpin saaren salaisuus

Neljällä suomalaisella saarella elää Välimereltä kotoisin olevia villilampaita eli mufloneita. Muflonkannan elinpiiri saarilla on rajallinen ja siksi niitä myös metsästetään. Lauantaina Reposaaren metsästysseura järjesti muflonjahdin.

Kotimaa
YLE

Luvian kuntaan kuuluva Säpin saari näkyy Meriporista asti. Matka kestää isolla kalastaja-aluksella alle puolituntia.

Vain harva ulkopaikkakuntalainen tietää saaren salaisuudesta. Saaren suojissa on nimittäin elänyt jo 60 vuotta Korsikalta kotoisin oleva villilammas eli muflon.

Reposaaren metsästyseuran puheenjohtajan Erkki Ranteen isä oli tuomassa mufloneita saarelle 1950-luvulla. Ranne onkin seurannut mufloneiden elämää saarella koko ikänsä. Saari on rajallinen elinpiiri, siksi kantaa on rajoitettu metsästämällä jo vuosikymmeniä. Tänä viikonloppuna tavoitteena on kaataa pukkeja.

- Pukkijahti, koska tää pukkikanta on liian vankka. Mutta jos tulee herkullinen tilanne, että naaraita on eikä oo kiliä vieressä, niin saa ampua, kertaa Ranne jahtia metsästäjien majassa saaressa.

Jahdissa käytetään apuna mäyräkoiria, mikä on helpottanut metsästystä. Silti metsästäjät tulevat välillä kotiin tyhjin käsin. Metsästäjien lisäksi mufloneiden vihollisia ovat ketut ja kotkat.

Muflonit eivät osaa uida, mutta eivät lähde saarelta talvellakaan. Niiden tiedetään varovan avaria paikkoja.

Hirviä ovelampia metsästettäviä

Jahti alkaa ja miehet koirineen katoavat metsään. Tunti toisensa jälkeen kuluu. Vilahduksia lampaista nähdäänkin, mutta hyviä tähtäinpaikkoja ei tule.

Kun metsästyspäivä on puolessa, saaliina on vain etäisiä vilahduksia.

- Ne on kotikentällään ja me ollaan turisteja, ja käymässä vaan täällä. Tämä tekee sen mielenkiintoiseksi, Ranne kuvailee.

Vuosi sitten muflonjahtiin viehättynyt porilainen Anders Nordquist uskoo, että saalista kyllä vielä saadaan mutta tehtävä ei ole helppo.

- Ne on ovelia. Ne osaa liikkua hiljaa. Ne kuulee erittäin hyvin, että täytys olla suostuisa tuuli. Mutta tunnin sisällä tulee ensimmäinen kaato, Nordquist ennustaa.

Taukopaikalla ei kauaa aikailla, kun makkarat on syöty ja kahvit juotu. Rakennetaan uudenlainen strategia. Nordquist kiertää metsän kautta kohti rantaa ja yrittää saada muflonit liikkeelle. Rannalle passiin puolestaan lähtee Tapani Pöysti.

Sinnikkyys tuottaa tulosta

Kun Pöysti pääsee asemiinsa, alkaa tapahtua. Ensin lauma naaraita ja nuoria pässejä juoksee rantaa pitkin laumassa. Mukana ei kuitenkaan ole yhtään tavoiteltuja pässejä. Pöysti antaa lauman kadota takaisin metsään.

Ei kulu kuin muutama minuutti, kun uusi lauma on rannallta. Nyt sarvipäisiä passejä on useampi. Pöysti empii hetken, mutta kun lauma pysähtyy ja yksi pässi seisoo erillään muista, hän laukaisee.

Luoti osuu muflonia etulapaan ja se kaatuu rantakivikkoon. Pöysti arvio pässin olevan noin nelivuotias.

- Tämä oli juuri sellainen, mitä nyt yritettiinkin saada. Matka oli pikkasen ylipitkä, mutta paikallaan oleva muflon. Ihan hyvä, Pöysti kuvailee saaliinsa äärellä.

Lähteet: YLE Uutiset / Kirsi Tirkkonen