Palkansaajat varoittavat uudesta eläkesodasta

Palkansaajajärjestö STTK varoittaa maan ajautuvan uuteen eläkesotaan ja jopa työtaisteluihin, jos työnantajat pitävät kiinni esittämistään kovista keinoista työurien pidentämiseksi.

talous

STTK:n edunvalvontayksikön johtaja Markku Salomaa on erityisen närkästynyt Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Leif Fagernäsin ehdotuksesta, että alin vanhuuseläkeikä nostettaisiin 67 vuoteen.

Salomaa ei myöskään hyväksy työnantajien vaatimuksia osa-aikaeläkkeiden ja työttömyyseläkeputken lakkauttamisesta.

- Jos EK:n vaatimukset eivät muutu, niin kyllä tästä seuraa uudestaan eläkesota, joka meillä oli helmi-maaliskuussa.

Hallitus antoi keväällä työuran pidentämiskeinot valmisteltaviksi työryhmiin, jossa sekä palkansaajat että työnantajat ovat edustettuina. Asia meni työryhmille sen jälkeen, kun ay-liike oli painostanut hallituksen luopumaan päätöksestään nostaa eläkeiän alarajaa 63:sta 65:een ikävuoteen.

Riita uhkaa nyt STTK:n mukaan toistua - tällä kertaa työmarkkinaosapuolten välillä. Uuden eläkesodan keinoja Salomaa ei vielä halua tarkemmin ennakoida.

- En lähde niitä tarkemmin arvioimaan, mutta tässä oli melkoista joukkoliikettä helmi-maaliskuussa tulossa, että pahaa pelkään, että samaan ollaan silloin menossa. Pahimmillaan työtaisteluita, Salomaa sanoo.

EK: Katteetonta uhittelua

Neuvottelupöydän vastapuolella istuva lakiaisiainhoitaja Lasse Laatunen Elinkeinoelämän keskusliitosta katsoo, että STTK:n varoittelu on liioittelua.

- Minusta se on täysin katteetonta uhittelua. Ei tässä mitään sotaa kukaan hae. Se on normaalia työmarkkinaneuvottelua, että näkökulmat ovat kaukana toisistaan, kunnes sopimus syntyy, Laatunen sanoo.

Jukka Rantalan vetämän työryhmän pitäisi saada esityksenä valmiiksi vuoden vaihteeseen mennessä. STTK:n Salomaa sanoo, että jos työryhmä jää erimieliseksi, eläkesota kaatuu hallituksen syliin alkukeväästä. Samalla hän epäilee, että EK ei vakavissaan edes hae yksimielisyyttä, koska luottaa hallituksen toteuttavan työnantajaa tahdon mukaista politiikkaa.

EK:n Lasse Laatunen puolestaan vakuuttaa, että ratkaisua haetaan aidosti.

- Uskon, että ratkaisu on vuoden loppuun mennessä kyllä paketissa, Laatunen kuittaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Hara