Tutkijat löysivät skitsofreniaa aiheuttavan perimän alueen

Tutkijat ovat löytäneet perimän alueen, jolla tapahtuva geenien kahdentuminen lisää riskiä sairastua skitsofreniaan, autismiin ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.

terveys

Tällä alueella tapahtuva perintötekijöiden kahdentuminen kasvattaa yksilön riskiä sairastua skitsofreniaan jopa 14-kertaiseksi ja autismiin yli 20-kertaiseksi. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymiseen se vaikuttaa heikommin vain noin nelinkertaisesti.

Mielenkiintoinen uusi havainto oli myös, että samalla alueella tapahtuva perintötekijöiden häviämä vaikutti vain autismin sairastumisriskiin.

- Alue vaikuttaa myös ihmisen pään ympärysmittaan ja siten aivojen kehitykseen. Lisäksi sillä voi olla yhteys ihmisten luonteenpiirteisiin, professori, ylilääkäri Terho Lehtimäki Tampereen yliopiston lääketieteen laitokselta kertoo.

Tutkijat toivovat, että tulosten pohjalta kehitettäisiin geenitesti, jolla voitaisiin testata riskiä sairastua skitsofreniaan. Tutkimustulos vahvistaa geneettisen perimän merkityksen tietyissä mielisairauksissa.

Kansainväliseen tutkimusryhmään kuului myös Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksen ja Tampereen yliopistollisen sairaalan tutkijoita. Laajaan tutkimukseen osallistui kymmeniä tuhansia potilaita sekä terveitä verrokkeja.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Nature Genetics -lehdessä viime sunnuntaina.

Lähteet: YLE Uutiset