Norjalaismiljonääri pelasti Bergmanin perinnön

Ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergmanin taloista Fårön saarella tehdään taitelijakeskus. Norjalainen arkeologi-keksijä-sijoittaja Hans Gude Gudesen riensi pelastamaan Bergmanin kulttuuriperinnön ostamalla Fårössä sijaitsevat kiinteistöt ja valtaosan Bergmanin tavaroista, jotka olivat äskettäin tarjolla huutokaupassa.

kulttuuri
Ingmar Bergman
Jonas Ekstromer / EPA

Gudesen ja Bergmanin nuorin tytär Linn Ullmann perustavat Bergmanin jäämistöstä säätiön ja taiteilijakeskuksen.

- Ratkaisu on loistava kaikille osapuolille. Ihanaa, että on ihmisiä, jotka voivat ja haluavat tehdä tästä totta, Ullmann iloitsee Dagens Nyheter -lehden haastattelussa.

Bergmanin yhdeksän lasta olivat yksimielisiä kaupasta. Kauppasumma on salainen, mutta aiemmin omaisuutta on pidetty 50 miljoonan kruunun eli miltei viiden miljoonan euron arvoisena. Gudesen on luvannut vastata myös ylläpitokustannuksista.

Syyskuun lopussa myytiin huutokaupassa 337 Bergmanille kuulunutta esinettä. Gudesen osoittautui useimpien ostajaksi. Huonekalut ja muut esineet viedään takaisin Fåröhön, jossa Gudesen haluaa ne vanhoille paikoilleen, kunhan talojen kunto on arvioitu ja mahdolliset remontit tehty.

Ullmanin ja Gudesenin suunnitelmissa on stipendiaattinen asuttaminen taloihin. Hammarsista eli talosta, jossa Bergman itse asui, tehdään työtila ja kirjasto. Stipendeja myönnetään elokuvan, musiikin ja teatterin tekijöille sekä kirjailijoille ja valokuvaajille.

Ullmannilla on suunnitelmia myös lasten ja nuorten varalle. - Haluan esittää Chaplinin elokuvia läpi yön heinäkuun 14. päivänä. Se oli isäni syntymäpäivä, ja meillä oli silloin aina tapana katsella Chaplinia.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset