1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Meksiko vakoili vuosikymmeniä Gabriel Garcia Márquezia

Meksikon turvallisuuspalvelu piti kolumbialaista Nobel-kirjailijaa Gabriel Garcia Márquezia Kuuban agenttina ja seurasi hänen tekemisiään kymmenien vuosien ajan. Sittemmin lakkautettu turvallisuuspalvelu DFS otti Marquezin valvontaansa ja alkoi muun muassa kuunnella hänen puhelintaan vuonna 1967, jolloin hän muutti Meksikoon perheineen.

Meksikon viranomaiset pitivät Márquezia epäilyttävänä, koska hänellä oli vasemmistolaisia mielipiteitä ja hän oli Kuuban tuolloisen presidentin Fidel Castron ystävä.

El Universal -lehden julkaisemien asiakirjojen mukaan Márquezilla oli DFS:n arkistossa oma kansio Latinalaisen Amerikan toisinajattelijoita vastaan käytyjen niin sanottujen likaisten sotien aikana.

DFS piti tarkasti silmällä Márquezin yhteyksiä muun muassa Ranskan presidenttiin François Miterrandiin ja meksikolaisiin kirjailijoihin.

Márquez voitti vuonna 1982 Nobelin kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Sadan vuoden yksinäisyys. Samana vuonna häntä kuvailtiin DFS:n papereissa Kuuban propagandistiksi. DFS jatkoi seurantaa ainakin vuoteen 1985, jota uudemmat asiakirjat ovat yhä salaisia.

Nykyisin Márquez asuu vuoroin Meksikon pääkaupungissa Méxicossa, vuoroin Cartagenassa Kolumbiassa. Hän käy edelleen Kuubassa, ja hänen sanotaan olevan edelleen Castron ystävä.