JSN suunnittelee pelisääntöjä juttujen lainaamiselle

Suomeen on saatava pelisäännöt ohjaamaan journalististen juttujen lainaamista toisissa viestimissä, kirjoittivat Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Pietiläinen sunnuntain Helsingin Sanomissa. Julkisen sanan neuvosto suunnittelee uusien ohjeiden luomista.

Kotimaa

Pentikäinen ja Pietiläinen kuvailevat kirjoituksessaan ilmiötä, jossa kilpaileva julkaisu kopioi nettisivuilleen aamun paperilehden kiinnostavat uutiset, eikä lukijan tarvitse mennä kioskille ostamaan lehteä. Myös haastateltavat ihmettelevät, kun yhteen lehteen annettu haastettelu ilmestyykin jossakin muualla.

JSN:n Pekka Hyvärisen mukaan Julkisen sanan neuvostoon on tullut juttulainoista paljon yhteydenottoja. JSN kokoaa syksyn aikana alan eri toimijoiden näkemyksiä asiasta ja kerää ehdotuksia keinoista puuttua siihen. Lopullisen päätöksen journalistin ohjeiden mahdollisista täydennyksistä tekee JSN:n kannatusyhdistys.

- Tarkoitus on, että keväällä ne (täydennetyt ohjeet) olisivat voimassa, Hyvärinen sanoo.

Myös YLE on havainnut juttujen lainaamiseen liittyvät ongelmat. YLE Uutisten uutispäätoimittaja Jouni Kemppaisen mukaan on hyvä, jos JSN on asiasta kiinnostunut, mutta ennen kaikkea vastuu on alan toimijoilla itsellään.

- YLE Uutiset pyrkii käytäntöön, että lainatessa linkataan alkuperäiseen lähteiseen. Samalla kerrotaan tietysti, kuka alkuperäisen uutisen on hankkinut. Olemme toimineet hyvin pitkälti tällä tavalla ja toivomme, että muutkin toimisivat samoin. Aina on mahdollisuus tarkentaa käytäntöjä, mutta tämä olisi mielestäni oikea suuntaus, Kemppainen toteaa.

Lainaamisen rajat tulkinnanvaraiset

YLE on puuttunut juttukaappauksiin, joissa YLE Uutisten hankkiman jutun koko sisältö on kopioitu sellaisenaan tai hyvin pitkälle alkuperäisenä toiseen viestimeen. Suureen osaan lainoista on kuitenkin vaikea puuttua, koska hyväksyttävän lainaamisen rajat ovat pitkälti tulkinnanvaraiset. Kemppainen muistuttaa, että online-uutisoinnin myötä nopeus on lisääntynyt ja uutisten eristäminen vapaassa onlinessa on hyvin vaikeaa. Verkossa korostuu myös uutiskeskustelu, jossa alkuperäinen uutinen jalostuu ja sitä jatketaan.

- Kuinka pitkään krediitti annetaan jutun alkuperäiselle julkaisijalle on aina lopulta harkintakysymys. Mitä merkittävämmästä uutisesta on kysymys, sitä pidempään krediitti pitäisi antaa. Toisaalta hyvä jatko jutulle on myös ansiokasta ja toimitus joutuu aina lopulta itse harkitsemaan, missä vaiheessa uutinen on muuttunut alkuperäisestä jo seuraavaksi aiheeksi, Kemppainen toteaa.

Pentikäinen ja Pietiläinen ehdottavat kirjoituksessaan, että journalistin ohjeita täydennetään muun muassa siten, että suora lainaus toisen tekstistä ei saa olla kohtuuttoman pitkä, lainaamisella ei saa korvata omaa tiedonhankintaa ja verkossa lainaukseen pitää liittää linkki alkuperäiseen lähteeseen vievä linkki.

Hyvärinen pitää ehdotuksia hyvinä ja uskoo, että niihin tulee täydennyksiä alan toimijoiden kanssa käytävistä keskusteluista. JSN:n työtä journalistin ohjeiden täydentäminen helpottaisi.

Lähteet: YLE Uutiset