WSOY:n kriisipalaveriin saapui kaksi kirjailijaa

Kustannusyhtiö WSOY:n toimitusjohtajan Anna Baijarsin maanantaina järjestämään kriisipalaveriin saapui kaksi kirjailijaa. Tapaamiseen saapuivat näyttelijä ja sanoittaja Tapio Liinoja sekä saksalaissyntyinen toimittaja ja ohjaaja Roman Schatz.

Kuva: YLE

Kirjailijakadosta huolimatta toimitusjohtaja Baijars piti tapaamista onnistuneena. WSOY:n nimekkäiden kirjailijoiden kirjeen vuoksi koottuun kriisitapaamiseen saapui kahden kirjailijan ja toimitusjohtajan lisäksi myös viestintä- ja markkinointijohtaja Tarja Virolainen.

- Tapaaminen sujui hyvässä hengessä. Kun asioita selvitetään aikuisten kesken pöydän äärellä, aina päästään eteenpäin, Baijars totesi YLE Uutisille.

Anna Baijars selitti kirjailijoiden poissaoloja sillä, että monet heistä ovat tällä hetkellä ulkomailla tai heillä oli tapaamisen aikaan muita menoja. Toimitusjohtaja kertookin jo sopineensa poissaolleiden kirjailijoiden kanssa henkilökohtaisia tapaamisia lähitulevaisuuteen.

Tapaamisessa puhuttiin kirjojen markkinoinnista

WSOY:n toimitusjohtaja uskoo, että tulevat keskustelut kirjailijoiden kanssa selventävät vielä paremmin kustannusyhtiön nimekkäiden kirjailijoiden huolia. Anna Baijars kertoo haluavansa ymmärtää, mistä kirjailijoiden kirjeessä on kyse.

Toimitusjohtajan mukaan tapaamiseen saapunutta kahta kirjailijaa huolettivat käytännön asiat ja lähinnä teostensa markkinointi. Jo kirjeessään kirjailijat moittivat etenkin WSOY:ta markkinointiin liittyvästä välinpitämättömyydestä ja kirjailijoiden mielipiteiden väheksymisestä.

Baijars kertoo myös, että keskustelussa käsiteltiin asioita yleisellä tasolla, eivätkä kirjailijat esimerkiksi toivoneet henkilövaihdoksia tai yhtiön keskijohdon työtehtävien uudelleen järjestelyjä.

Kirjailijat syyttivät kirjeessä välinpitämättömyydestä

Viime viikolla julkisuuteen vuoti WSOY:n nimekkäiden kirjailijoiden kirje, joka oli lähetetty Sanoma-konsernin hallitukselle. Kirjeessä he arvostelivat erityisesti helmikuussa työnsa aloittanutta toimitusjohtaja Anna Baijarsia ja myöhemmin taloon tullutta viestintä- ja markkinointijohtaja Tarja Virolaista.

Kirjailijat ovat olleet pahoillaan, että viestintä- ja markkinointijohtaja Tarja Virolainen on ryhtynyt hoitamaan tehtäviä, jotka ovat aiemmin kuuluneet tiedotuspäällikkö Katri Wannerille. Kirjailijoiden mukaan Virolaisen johdolla ei ole pysytty järjestämään esiintymisiä esimerkiksi messuilla ja kirjakaupoissa. Myöskään luvattuja mainoskampanjoita ei ole toteutettu.

Kirjeen oli allekirjoittanut 12 kirjailijaa eli Sofi Oksanen, Juha Ruusuvuori, Tuomas Kyrö, Tommi Liimatta, Tapio Liinoja, Rosa Liksom, Riku Rantala, Asko Sahlberg, Roman Schatz, Jim Thompson, Ilpo Tiihonen ja A. W. Yrjänä.