Amnesty: Israel vie veden palestiinalaisilta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan Israel pumppaa suhteettomia määriä pohjavettä miehitetyllä Länsirannalla, minkä seurauksena palestiinalaiset kärsivät vesipulasta.

Ulkomaat
Lapset jonottavat vesikanistereiden kanssa Gazan kaupungissa.
Palestiinalaiset lapset odottivat vuoroaan täyttää vesikanisterit Gazan kaupungissa viime tammikuussa.Ali Ali / EPA

Israel hallitsee suurinta osaa Länsirannan pohjavesivaroista ja käyttää niistä suhteettoman osan, kertoo Amnestyn tiistaina julkaistava raportti. Sen mukaan Israel on järjestelmällisesti torpannut palestiinalaisten vesihuoltoa parantavat hankkeet sekä Länsirannalla että Gazassa.

Israel myy osan pumppaamastaan vedestä takaisin palestiinalaisille, mutta määrä ei riitä kasvavan väestön tarpeisiin, raportissa todetaan. Sen mukaan Länsirannalla tai Itä-Jerusalemissa asuva israelilainen kuluttaa 2,3 kertaa enemmän vettä kuin palestiinalainen asukas.

Gazan sota vahingoitti vakavasti alueen juomavesi- ja likavesijärjestelmää. Amnestyn mukaan tilanne on kriittinen, sillä jopa 90 prosenttia Gazan vedestä on saastunut eikä sovellu juotavaksi. Israelin saarto on halvaannuttanut yritykset korjata tuhoa.

Palestiinalaisten veden kulutus on raportissa todettu selvästi maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksia alhaisemmaksi. Lisäksi vesipula nostaa hintaa, minkä vuoksi vedestä uhkaa tulla ylellisyystuote köyhimmille.

Israel ei hyväksy raporttia

Israelin vesihuollosta vastaavien viranomaisten mukaan vesipula on todellisuutta, mutta tilanne ei ole likikään yhtä paha kuin Amnestyn raporttia antaa ymmärtää. Israelin mukaan palestiinalaisten vedenkulutus on yhtä kaikki kolminkertaistunut vuoden 1967 jälkeen.

Hallituksen tiedottaja Mark Regev katsoo, että Israelilla on laillinen oikeus käyttää Länsirannan pohjavesivaroja, jotka se on ”ensimmäisenä löytänyt ja saattanut infrastruktuurin piiriin”.

Regev myös syyttää palestiinalaisia siitä, että he eivät investoi Länsirantaan. Hänen mukaansa palestiinalaiset eivät ole saaneet porattua edes niitä kaivoja, joihin luvat on annettu.

Lähteet: Reuters, AP