1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uitto

Pispalan uittounnelilla jätkä tienasi

Monilla on karvaitakin muistoja ensimmäisistä työpaikoistaan. Joskus asiat voivat kuitenkin luistaa ja tilipussikin tuntua kohtuulliselta. Pauli Pauhu, 70 tuli Pispalan uittotunnelille hommiin vapun jälkeen vuonna 1959. Työ sujui, ruokaa riitti ja vapaa-aikanakin oli hauskaa.

uitto
Vanhemman uittotunnelin suuaukko Pispalassa.
YLE / Jukka Kuusinen

Ensimmäinen työpäivä alkoi nihkeästi kun piti tehdä klapuja ruosteisella sahalla ja huonosti varrestetulla kirveellä. Pomo oli kuitenkin lupsakkaa laatua. Sitten Pauli pääsi tukkilautoille.

Näsijärvessä kelluvia tukkeja piti ohjata 18 metriä alempana odottavaan Pyhäjärveen erityistä uitttunnelia pitkin. Kokeneemmat kaverit kekseineen ohjasivat propseja ja kuorimatonta runkoa tunnelin suulle. Nippuja ohjattiin myös varpparilla eli vinssiveneellä.

Juoksua veden päällä

Paulin tehtäviin aloittelijana kuului avata vedessä kelluvat puuniput. Ne oli sidottu neljän millin rautalangalla, joka piti katkaista ja ottaa talteen. Juokseminen kelluvien puitten päällä oli jännittävää, joten työssä kului aika hyvin.

Nailonpaita uusinta muotia ja kun paidan kaulus mustui, arvelivat uittomiehet sen olevan rautalangasta irronnutta ruostetta, jota vielä kolme vuottakin homman jälkeen ihohuokosista irtosi. Taitaa olla tukkimiesten juttuja.

Eroottista ilmapiiriä järvelle toivat Pispalan rannassa paitoja pesevät nuoret naiset, joille tarjottiin omaakin paitaa pestäväksi. Ei se kuitenkaan onnistunut.

Ruokahuolto toimi

Työpäivä alkoi aamuseitsemältä ja jatkui niin kauan kuin tavaraa riitti. Ruokahuolto toimi kun uittotyömaan emäntä keitti ruuan, jota piisasi tähteenä vielä iltaruokailuunkin. Ja Pispalan leipomoista sai aamupalapullat.

Urakalla kun tehtiin, niin hommia paiskittiin vielä senkin jälkeen kun tuntitaksalaiset olivat lähteneet. Tunnelin läpi virtaavasta tavarasta ja vedestä pidettiin tarkasti kirjaa.

Sinkut singahtivat Napoliin

Pauli asui uittomiesten kämpässä kolmen muun nuoren miehen kanssa. Tili piisasi poikamiehelle hyvin, siksi oli varaa lähteä viihteellekin. Yksi suosittu paikka oli Napoli, nykyinen Tillikka. Siellä soittoniekkana toimi "aito neekeri", joka soitti maksua vastaan poikain oman tunnusävelen kun miehet astuivat sisään.

Uusinta uutta oli jallu-cola, joka antoi potkua iltaan.

Pauli Pauhu ehti olla uittotunnelilla yhden kesän. Syksyllä hän pääsi suvun myötävaikutuksella puhelinhommiin, joissa oli tarkoitus olla vain vuosi mutta aikaa vierähtikin neljäkymmentä vuotta samalla työnantajalla.

Se oli ennen se.

Lähteet: YLE Tampere / Mauri Tikkamäki

Lue seuraavaksi