1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hamina

Portimon poluilla riittää patikoitavaa

Aina ei tarvitse matkustaa Lappiin asti, jos mielii patikoimaan. Portimon polut Haminassa tarjoaa vaihtelevia ja kauniita maastoja, laavuja ja reittejä yli 40 kilometriä.

Portimon polut tarjoavat upeita maisemia. Kuva: Vehkalahden Veikot

Portimon polkuverkosto risteilee Haminan pohjoispuolen kylien: Husulan, Kannusjärven ja Kitulan välillä. Nimenä Portimo viittaa eläinkuntaan.

- Portimo on vuorien keskellä sijaitseva kirkasvetinen järvi, joka on nimeltään Merkjärvi. Mutta tällä on vanhanaikainen nimi Portimo, joka juontaa juurensa näätäeläimestä. Tämä takia Portimon polun tauluistakin löytyy näätä, kuvailee polkuisäntä Hannu Kiri.

Polulta yhteyksiä myös muualle

Portimon polkuja riittää tallattavaksi yli 40 kilometriä. Tavoitteena on saada laajennettua reitistöä entistä kattavammaksi. Myös suuremmat laajennukset ovat käyneet mielessä.

- Olemme ottaneet yhteyksiä myös naapuripitäjiin, jotta Etelä-Kymenlaaksoon saataisiin yhteneväinen, pitempikin vaellusreitti, Kiri kaavailee.

Samaan aikaan, kun Portimon polut - hanke oli käynnissä, myös Haminan kaupungilla oli samantyyppinen hanke: Ruissalo - Uuperi. Erona oli se, että Ruissalo - Uuperi - välillä pystyisi myös hiihtämään.

- Tuolta Ruissalo - Uuperi - väliltä on myös yhteys Portimon poluille muutamasta kohtaa. Kolmas yhteys on Kotkan suuntaan, Uuperista Tavastilaan menee hiihtolatu, mutta sitä ei ilmeisesti ole vielä avattu vaelluskäyttöön, Kiri muistelee.

Liikkeelle värikkäissä vaatteissa

Karttoja Portimon poluille saa Haminan matkailupisteestä, infopisteistä ja liikuntatoimelta. Reitit on merkitty sinisillä täplillä ja risteyskohdista löytyy opaskyltit.

- Tähän aikaan vuodesta jos lähtee liikkeelle, niin kannattaa muistaa, että hirvijahdit ovat käynnissä. Hirviporukka liikuskelee lähinnä viikonloppuisin, ja heillä on kyltit muistuttamassa meneillään olevasta jahdista. Eli kannattaa liikkua varovasti ja pukeutua värikkäästi, Kiri vinkkaa.