1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kokoomusnuoret käyvät punavihreiden kimppuun

Kokoomusnuoret kampanjoivat näkyvästi punavihreitä nuoria vastaan. Vaikuta paremmin -kampanjan viesti on, että mielenosoittaminen on tehoton tapa vaikuttaa. Oikeaoppisesti yhteiskunnallinen vaikuttaminen tapahtuu kokoomusnuorten mielestä puolueissa.

talous

Kokoomusnuorten kampanjan kuvissa esitellään muun muassa pesäpallomailoilla varustautuneet mielenosoittajat sekä maansiirtokoneen eteen kahliutunut aktivisti. Erityisesti kokoomusnuoria suivaannuttaa mediahuomio, jota mielenosoitukset keräävät.

- Oikea tapa vaikuttaa ei ole sitä, että mennään heittelemään kiviä kadulla tai lyödään itsensä kiinni ydinvoimalan nosturiin. Sillä saa huomiota mediassa, mutta se ei ole tapa jolla vaikutetaan, sanoo Kokoomuksen Nuorten Liiton pääsihteeri Esa Aula.

Vihreät nuoret uskovat, että kampanja on suunnattu heitä ja koko kansalaisjärjestökenttää vastaan. Vihreiden mielestä kokoomuslaisten kampanja on lähinnä huono vitsi.

- Kampanjassa kiinnittää huomiota se, ettei siinä ole minkäänlaisia poliittisia sisältöjä. Siinä puututaan ainoastaan keinovalikoimiin. Tulee mieleen, että onko heillä poliittisia sisältöjä ollenkaan, koska niitä ei ainakaan tässä kampanjassa haluta kertoa, hämmästelee Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Erkki Perälä.

Mielenosoitus vs. seksi

Kokoomusnuorten mukaan vihreiden kritiikki osoittaa, että kampanja on onnistunut. Edellisen kerran kokoomusnuoret olivat otsikoissa vuosi sitten, jolloin he esittelivät yhteiskunnallisen vaikuttamisen mallia alastonkalenterillaan.

- Sama ilmiö oli silloinkin. Hirveä paheksunta tulee meidän kilpailijoilta. Sanon aina, että olemme onnistuneet hyvin kun kilpailijamme alkavat pelätä.

Nuorisotutkija puolestaan antaa kokoomusnuorille pisteitä mediahuomion saavuttamisesta, mutta samalla kummastelee heidän logiikkaansa.

- He kai ajattelevat, että seksi on yhteiskunnallisesti jotenkin mielekkäämpi tapa shokeerata kuin laillinen tai laiton mielenosoitus, sanoo Kari Paakkunainen Helsingin yliopiston valtio-opin laitokselta.

Tutkija: Miksi vain punavihreät tuomitaan?

Tutkija Kari Paakkunainen ihmettelee, miksi juuri mielenosoittaminen vaivaa kokoomusnuoria. Tutkimusten mukaan suomalaisnuorten kiinnostus esimerkiksi laittomaan mielenosoittamiseen on eurooppalaisittain varsin laimeaa.

- Suomessa laittomat mielenosoitukset eivät ole ongelma. Suomessa on vain puolitoista prosenttia nuoria, jotka sanovat olevansa valmiita tämän tyyppisiin mielenosoituksiin. Esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa laittomuuksiin valmiita olevien nuorten määrä on kymmenen tai kaksikymmentä kertaa suurempi, Paakkunainen huomauttaa.

Paakkunaisen mukaan on jännittävää, että kokoomusnuoret haluavat tuomita ja moralisoida ainoastaan punavihreiden radikaalien toimintatapoja.

- Esimerkiksi Jussi Halla-ahon tuore tuomio jää huomiotta. Eli he eivät halua loukata mahdollisesti kokoomusta äänestäviä tai kokoomusta lähellä olevia kodin, järjestyksen ja lain arvoja kunnioittavia nuorisoryhmiä, Paakkunainen täsmentää.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Ferm

Lue seuraavaksi