1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arctic Sea luovutetaan vihdoin omistajilleen?

Rahtialus Arctic Sean luovuttamisesta omistajilleen on päästy vihdoin sopuun, kertovat Maltan viranomaiset. Alus on määrä luovuttaa myöhemmin tällä viikolla Maltan aluevesirajan ulkopuolella.

Maltan merenkulkuviranomaisten tiedotteen mukaan Arctic Sean omistajien odotetaan lähettävän alukselle uuden miehistön ja pyytävän Maltan lipun alla purjehtivalle alukselle lupaa päästä satamaan. Maltassa aluksella on määrä tehdä korjaustöitä muun muassa sen viestintäjärjestelmään.

Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV3. YLE Uutiset ei tavoittanut tiistaina Arctic Sean varustamoyhtiön johtajaa ja keskeistä omistajaa Viktor Matvejevia kommentoimaan tietoja.

Maltan merenkulkuviranomaisten mukaan Arctic Sea hinataan satamaan vasta, kun viranomaiset ovat ensin päässeet tarkastamaan sen. Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet jo aiemmin, ettei aluksella ole laitonta tai vaarallista lastia. Myöskään Arctic Sean omistajien mukaan laivalla ei pitäisi olla muuta kuin rahtikirjaan merkittyä lastia.

Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi venäläisiä diplomaattilähteitä lainaten viime viikolla, että Arctic Sea saapuisi Maltaan tämän viikon torstaina.

Laivan varustamoyhtiön johtaja Matvejev kertoi viime viikolla, ettei hän ollut saanut laivaan yhteyttä, mutta Venäjän viranomaiset olivat vahvistaneet hänelle laivan siirtymisen Vallettan satamaan. Matvejev kertoi aikovansa tämän tiedon perusteella matkustaa Maltaan ottamaan aluksen hallintaansa.

Pietarsaaresta lähtenyt Arctic Sea -alus katosi heinäkuussa Itämerellä. Venäjän viranomaiset ovat pitäneet laivaa hallussaan sen jälkeen, kun se etsintöjen jälkeen löytyi Kap Verden vesiltä. Laiva on ollut useita viikkoja ankkurissa Gibraltarin lähellä.