Poliitikot: Olemme lahjomattomia

Satakunnan radion maakuntaparlamentissa käsiteltiin tänään muun muassa niin sanottua Tiitisen listaa sekä kansanedustajien lahjontasäädöksiä.

lahjonta
YLE

Sdp:n entisen kansanedustajan Mikko Elon julkitulo herätti studiossa lähinnä hymähtelyä. Elo epäili viime viikolla julkisuudessa olevansa mukana niin Tiitisen listalla. Vasemmistoliiton Veijo Puhjoa esiintulo yllätti.

- Päälimmäiseksi tuli mieleen, että halusiko Mikko Elo päästä kehumaan niillä hyvillä asemillaan lähinnä urheiluelämän järjestöissä ja kansainvälisissä suhteissa, totesi Puhjo.

Keskustan Timo Kalli piti koko listan julkaisemista jollain aikavälillä mahdollisena. Kallin mukaan Tiitisen listalta ei löydy huippupoliitikkoja. Hän ei myöskään usko listalta löytyvän yllätyksiä.

- Ihan tavallisia ihmisiä, yliopistomaailmasta jos spekuloi.

Studioon kesäajassa saapunut Kokoomuksen sisäministeri Anne Holmlund korosti Suojelupoliisin aineistoja sitovan tietyt määräykset.

- Silloin noudatetaan normaalia julkistamisjärjestystä. Supo itse päättää julkistamisesta, jos on lailliset peusteet, totesi Holmlund.

Lahjontasäädökset ajantasalle

Oikeusministeriön työryhmä on kiristämässä kansanedustajien lahjontasäädöksiä samalle tasolle kuin kunnanvaltuutetuilla ja viranhaltijoilla. Kokoomuksen sisäministeri Anne Holmlundin mukaan olennaista on että pykälät ovat selkeitä ja ne ovat valvottavissa.

- Tänä päivänä harva päätös on sellainen, jonka yksi kansanedistaja voi tehdä. Kaikki päätökset tehdään kollegiaalisesti. Varmasti rajaa pitää selkeyttää. On kaikkien etu että on selvää mikä tulkitaan lahjonnaksi ja mikä ei ole lahjontaa.

Vaikka Timo Kallin mukaan asiaa ei voi enää pistää tyynyn alle piiloon, hän uskoo edelleen päätöksentekijöiden lahjomattomuuteen.

- Olen ollut kunnallisvaltuustossa melkein 40 vuotta, enkä koskaan ole törmännyt tämänkaltaiseen asiaan, että ketään olisi lahjottu.

Lähteet: YLE Satakunta