Teatteri-ilmaisun ohjaajat ovat draaman moniosaajia

Teatterialan opiskelijat luottavat yhä työllistymiseensä. Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta on valmistunut neljän vuoden sisällä 47 teatteri-ilmaisun ohjaajaa. Usea heistä työllistää itse itsensä erilaisissa kulttuurialan projekteissa.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu
Kolmannen vuosikurssin opiskelija Jenna Teinilä esittelee ensimmäisen oman ohjauksensa, Puputyttö-näytelmän julistetta.Kalle Niskala / YLE

Kokkolassa eletään jännittäviä hetkiä. Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun Esittävän taiteen linjan opiskelijat ovat valmistaneet Teatterifestivaaleille (23.10.-8.11.2009) kaikkiaan kuusi näytelmää.

Maanantaina ensi-iltansa saava Puputytön tarina edustaa suomalaista nykydraamaa. Näytelmän on ohjannut kolmannen vuosikurssin opiskelija Jenna Teinilä.

- Jännittää kovasti, mutta jännittää ihan hyvällä tavalla. Minulla on hyvä työryhmä ja hyvät näyttelijät. Uskon vakaasti, että heillä on homma hanskassa.

Ensimmäisen oman ohjauksensa lisäksi opiskelijat työryhmineen ovat Teatterifestivaaleilla vastuussa lähes kaikesta - ohjelmalehtisen taittelusta lähtien. Jenna Teinilän lisäksi tulikokeeseen joutuvat Tommi Petteri Anttila, Essi Hakkarainen, Niina Karttunen, Tommi Koskinen ja Aleksi Lankinen.

Koulusta saa kosolti eväitä työelämään

Ensimmäiset teatteri-ilmaisun ohjaajat valmistuivat esittävän taiteen koulutusohjelmasta vuonna 2006. Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta on tähän mennessä valmistunut kaikkiaan 47 moniosaajaa. Valmistuneet ovat työllistyneet kovin erilaisiin työtehtäviin, kertoo esittävän taiteen lehtori Kirsi Karvonen Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta.

- Se on tietenkin positiivista, että ihmiset löytävät työpaikkoja tai työtehtäviä. Usein työ on kovin projektiluonteista, mutta sen verran niitä on projektejakin, että siitä leipä irtoaa.

Monipuolisuus on valttia myös Jenna Teinilän mielestä. Nelivuotinen koulutus antaa hänen mielestään hyvät eväät tulevaisuuteen. Teinilä uskoo, että työllistyminen on pitkälti itsestä kiinni.

- Jo opiskeluaikana pitää verkostoitua. Pitää myös olla valmis luomaan itselleen niitä töitä. Uskon kyllä, että kaikki työllistyvät, jos vain oma jaksaminen ja kunto riittävät kestämään tuolla kentällä. Itse koen olevani täysin oikealla alalla, mikä tuntuu hirveän hyvältä tässä vaiheessa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa