Tosifani eläytyy muiden mulkoillessa

Estot pois ja ääni auki! Kymmenkunta KPV:n tosifania jaksaa tuoda huutoa ja väriä jähmeään jalkapallokatsomoon peli toisensa jälkeen.

Kuva: Petra Haavisto / YLE

Kokkolalaisen Mikael Johanssonin voi bongata keskiviikkona KPV:n ottelussa. Mikael on se, joka huutaa kovaa, laulaa vielä kovempaa ja pitää päässään vihreävalkoista aasilakkia.

Jos aasipäähine, isopää-jalkapallohattu tai kirkuvan vihreä kikkuraperuukki tuntuvat ylivoimaisilta, tosifanien joukkoon samaistumisen voi aloittaa kietaisemalla KPV kaulaliinan kaulaan.

- Vihreää vain ylle, jo se luo tunnelman. Väri näyttää ketä kannatat, eli ollaan samaa porukkaa, Mikael vinkkaa.

Valitse puolesi

Peliin eläytyminen luo tunnelman niin katsomoon kuin kentälle.

- Pelaajat kuulevat kyllä tsemppaamisen ja pelaavat 110 lasissa!

Mistä löytää rohkeus reippaisiin kannustushuutoihin ja lauluun, jos vieruskaverit penkeillä mulkoilevat...

- Valitse Kokkolan Keskuskentällä oikea puolesi. Tuulipukukatsomossa (lue: pääkatsomo) ollaan yleensä hiljaa, tai jopa pottuillaan omille. Toisella laidalla kannatetaan, neuvoo Mikael.

Rohkeus löytyy kuin itsestään, kunhan menee seisomaan tosifanien viereen ja yhtyy taputuksiin, jos laulut eivät luista.

Pelin kulkua ei tarvitse ymmärtää

Tosifaniksi haikailevan on syytä opetella ainakin KPV -humpan sanat. Nuottikorva ei ole tarpeen, vaikka ei siitä haittaakaan ole. Sanat ovat säveltä tärkeämmät.

- Puhtaasti vaan tunteella mukaan, niin hyvin menee, Mikael kannustaa.

Fanitukseen vihkiytyneet toki hallitsevat vaikeimmatkin musa- ja sanakuviot. Muutamissa kannustuslauluissa käytetään myös esilaulajia.

Rytmiryhmä olisi Mikaelin mielestä myös katsomon laidalla tarpeen. Tee-se-itse -kannattaja askartelee juomatölkistä oman rytmipurkin.

- Rytmitaju olisi ehkä suotavaa.

Pelin kulkua ei ole pakko ymmärtää, kunhan tajuaa taputtaa ja hurrata mieluiten omien tekemille maaleille. Vaan mitä, jos kannustaa tai laulaa väärässä kohdassa matsia?

- Ei hätää, rennosti vaan. Se menee sellaisella seuraa johtajaa -meiningillä. Joku aloittaa ja muut yhtyvät lauluun, taputuksiin tai huutoon.

Vihreä ääni kuuluu Jyväskylässä

Tosifanit tsemppaavat omiaan tänään Kokkolassa ja sunnuntaina Jyväskylässä. Mikael Johansson arvelee Kokkolasta lähtevän toistasataa kannattajaa Harjun stadionille. Tosifanien Etelä-Suomen iskuryhmä, eli "kauko-KVP" on myös tulossa kannattamaan.

- Vihreä ääni kuuluu ja noteerataan, lupaa Mikael. Ääni on avattu, aasihattu otettu esiin ja fiilis on korkealla. Tulosennustekin löytyy:

- Keskiviikkona pelataan Kokkolassa 0-0, Jyväskylässä KPV voittaa 0-1.