Kymmeniä lapsia vailla tukiperhettä

Joensuun seudulle kaivataan kipeästi lisää lasten tukiperheitä. Omaa tukiperhettä jonottaa nytkin useita kymmeniä lapsia. Lasten tukiperhetoimintaa harjoitti aiemmin Pelastaa Lapset-yhdistys.

perhetyö (sosiaalityö)
Karri Poutanen ja Marika Jääskeläinen.
YLE / Siru Päivinen

Tukiperhetoiminta on eräs lastensuojelun avohuollon tukitoiminnan muodoista. Varhainen tuki on paitsi toimivaa myös taloudellisesti kannattavinta. Joensuun alueella tukiperheitä on tällä hetkellä reilut 60, mutta jonossa on kymmeniä lapsia, jotka odottavat omaa tukiperhettä kasvunsa tueksi.

- Resurssit ovat hyvät. Tällä hetkellä lasten tukiperhetoimintaan löytyy sekä sosiaalipuolen voimia että euroja. Nyt kaivattaisiin vain lisää tukiperheeksi halukkaita pohjoiskarjalaisia, toteaa Joensuun kaupungin lastensuojelupäällikkö Karri Poutanen.

Tukiperhetoiminnalle luodaan Joensuussa parhaillaan uutta toimintamallia, sillä toiminta siirtyi vuodenvaihteessa Pelastakaa Lapset -yhdistykseltä Joensuun kaupungin sijaishuoltotoimistolle. Toimisto sijaitsee Siilaisen terveysaseman lähellä Kaaripihan tiloissa. Tukiperheille on myös pitkästä aikaa luvassa kurssitusta ja ohjausta, sillä tukiperheille tarjottavia palveluja kehitetään vastaamaan arkisia tilanteita.

Tukiperheet ovat tavallisia perheitä, joilla on aikaa olla lasten tukena sekä kykyä tarjota lapsille turvallista ja lämmintä huolenpitoa. Tukiperheillä on myös kanttia asettaa niitä paljon puhuttuja rajoja rakkauden lisäksi.

Tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, lapseton pariskunta tai vaikka yksin asuva aikuinen. Sosiaalityöntekijä Marika Jääskeläinen toivoo, että tukiperheiksi löytyisi monenlaisia perheitä lasten erilaisia tarpeita varten.

Perheet tarvitsevat tukiperhettä yleensä yhtenä tai kahtena viikonloppuna kuukaudessa. Avuntarpeen taustalla voi olla vaikkapa avioero, sairaus, sosiaalisen verkoston puute, mielenterveyden ongelmat tai päihdeongelmat.

Joensuussa järjestetään tukiperhetoiminnasta keskustelu- ja tiedotustilaisuus 26. marraskuuta Kaaripihan tiloissa, osoitteessa Noljakantie 17. Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijä Marika Jääskeläiseen.