Lääkärin ei tarvitse kertoa rokotuksestaan

Terveydenhoitohenkilökunnalla ei ole velvollisuutta kertoa potilaille, ovatko he ottaneet sikainfluenssarokotteen. Terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan mukaan tieto rokotteen ottamisesta kuuluu lääkärin tai hoitajan oman potilassalaisuuden piiriin.

Kotimaa

Peruspalveluministeri Paula Risikko sanoi tiistaina Aamulehdessä, että potilaalla on oikeus kysyä, onko hoitava lääkäri tai sairaanhoitaja ottanut rokotteen ja että potilas saa kieltäytyä rokottamattoman lääkärin tai hoitajan hoidosta.

Terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan Etenen pääsihteeri Aira Pihlainen sanoo kuitenkin YLE Uutisten haastattelussa, että rokotuskysymykseen vastaava terveydenhuollon ammattihenkilö päättää itse vastauksestaan.

- Olen sitä mieltä, että terveydenhuoltohenkilöstö noudattaisi vastatessaan eettistä periaatetta ja olisivat avoimia, kun kysytään, Pihlainen sanoo.

Potilaalla ei Terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan mukaan ole myöskään oikeutta valita hoitohenkilökuntaansa.

- Laki potilaan oikeuksista ja asemasta on säädetty siitä näkökulmasta, että potilas voi päättää mitä hoitoja hän saa tai mistä hän haluaa kieltäytyä. Siinä ei sinällään ole lupaa valita henkilöstöä, Pihlainen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset