1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Morenia viritteli vuoropuhelua Porissa

Morenian merenpohjan kiviainesten nostohanke keskusteluttaa tänään Porissa. Morenia Oy:n mukaan se järjestää paljon kysymyksiä ja vastarintaa herättäneestä hankkeesta seminaarin tiedon jakamiseksi ja rakentavan vuoropuhelun lisäämiseksi. Esillä ovat mm. harjukiviaineksen loppuminen ja kiviaineksen noston vaikutukset kalastukselle.

Kuva: Arja Lento / Yle

Rakentamiseen käytettävä harjukiviaines ehtyy uhkaavasti Porin seudulla. Sito Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan luonnonsora- ja hiekka-aines riittäisi laskutavasta riippuen muutamasta vuodesta korkeintaan 70 vuodeksi. Tutkimuksen ovat tilanneet karhukunnat, Satakuntaliitto ja Lounais-Suomen ympäristökeskus.

Suunnittelija Reijo Pitkäranta Sito Oy:stä suosittelee, että harjuaineksen käyttöä olisi säädeltävä siten, ettei sitä tuhlata tarkoituksiin, johon kelpaa muukin materiaali. Myös vaihtoehtoisten kiviainesten, kuten merisoran käyttöä on ajateltava, mikäli siitä ei aiheudu kohtuuttomia haittoja meriekosysteemille.

Karhukuntien maa-ainesvarat ovat kaikenkaikkiaan 45 miljoonaa kiintokuutiometriä. Maa-ainesten suurimmat käyttökohteet löytyvät infrarakentamisesta, joka kuluttaa yli puolet kaikesta käytettävästä maa-aineksesta.

Epävarmuus merihiekan noston vaikutuksista kalataloudelle huolettaa kalastajia

TE-keskuksen kalatalousyksikön päällikön Kari Ranta-ahon mielestä silakan kutualueet on selvitettävä tarkemmin. Ranta-aho pitää mm. biosukeltajien käyttöä välttämättömänä kutualueiden selvittämisessä.

- Ongelmana on se, että pinnan alaisia tapahtumia ei tiedetä tasan tarkkaan, Ranta-aho toteaa.

Lohenuistelu jatkunee

Merihiekan noston vaikutukset ovat herättäneet huolta myös virkistyskalastajissa. Porin edustan merialue on viime vuosina kasvattanut suosiota merilohen vetouistelijoiden keskuudessa. Lohenpyyntiin Porin edustalle saapuu keväisin vetouisteluharrastajia yhä kauempaa. Kari Ranta-ahon mukaan hiekannosto tulisi ajoittaa niin, ettei se ajoittuisi lohisesongille.

- Uhkana kuitenkin on, että lohi saattaa tulevaisuudessa karttaa Porin edustaa, mutta tätä emme tiedä varmasti, Ranta-aho toteaa.

Morenian toimitusjohtaja Eero Moilasen mukaan nosto ajoittaminen on mahdollista, sillä vuotuinen 300 000 kuutiometrin nostokiintiö voidaan nostaa merestä nopeimmillaan 20 päivässä.