Pääluottamusmies: Hoitajilla oikeus kieltäytyä sikainfluenssarokotteesta

Päijät-Hämeen keskussairaalan pääluottamusmies Sirkka-Liisa Kaukanen ihmettelee peruspalveluministeri Risikon ajatusta siitä, että potilaalla on oikeus saada tietää, onko hoitohenkilökunta ottanut sikainfluenssarokotteen. Kaukasen mukaan hoitajien rokottautuminen on yksityisasia.

Kotimaa
Rokote
YLE

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan potilas saa kieltäytyä sikainfluenssaa vastaan rokottamattoman lääkärin hoidosta. Aamulehden haastattelussa Risikko vaati potilaille oikeutta tietää, onko häntä hoitava lääkäri tai sairaanhoitaja ottanut rokotteen.

Päijät-Hämeen keskussiraalan pääluottamusmies Sirkka-Liisa Kaukanen pitää ajatusta mahdottomana.

- Rokottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, jokaisella on oikeus päättää itse ja kieltäytyä rokotteesta. Kaikkia hoitajia ei voi muutenkaan rokottaa, jos he ovat esimerkiksi yliherkkiä rokotteen säilytysaineille. ihmettelen suuresti tällaisia ehdotuksia, Kaukanen linjaa.

Hoitohenkilökunnan rokotuksia on perusteltu mm. moraalinen velvoitteelle. Kaukanen allekirjoittaa eettisen vastuun.

- Tehy suosittelee rokotteiden ottamista ja niin minäkin. Rokotus kannattaa ottaa itsensä, omaistensa ja potilaiden suojaamiseksi, erityisesti jos työskentelee infektioille alttiiden potilaiden kanssa, pääluottamusmies toteaa.

Kaukanen perää luottamusta hoitajiin.

- Rokotuksen ottaminen on henkilökohtainen asia, josta ei tarvitse kertoa. Itse en lähtisi potilaana asiaa selvittämään, mikä käytännössä olisi hankalaa. Taudin voi saada vaikka bussista, Kaukanen muistuttaa.