Tuhka halutaan hyötykäyttöön

Pohjalaisissa polttolaitoksissa syntyy vuosittain tuhansia tonneja tuhkaa, jota voitaisiin hyödyntää tehokkaammin esimerkiksi teiden ja parkkipaikkojen rakentamisessa.

Seinäjoen-Nurmon vanhalle kaatopaikalle levitetään turpeen poltosta syntynyttä lentotuhkaa. Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Tuhkan hyötykäyttöä pyritään tehostamaan pohjalaismaakunnissa. Tuhkaa on käytetty jo muun muassa maanrakennusaineena monessa eri kohteessa, mutta nyt taantuma on seisauttanut hankkeita. Tuhkan hyötykäyttöä halutaan lisätä sekä ympäristöllisestä että taloudellisesta lähtökohdasta.

Lakeuden Etappi ja Vaskiluodon Voima tutkivat tuhkan käyttömahdollisuuksia maanrakennusaineena. Tuhkaa on käytetty Seinäjoella jo muun muassa lentokentän varalaskupaikan maanrakennukseen ja vanhan Seinäjoen-Nurmon kaatopaikan kattamiseen.

Turvetuhkan arvo nousee

- Tuhka on sekä ympäristön että talouden kannalta järkevä hyödyntää. Samalla kun säästetään ympäristöä ja luonnonvaroja eli soraa ja hiekkaa, samalla saadaan kustannustehokasta maanrakennusainetta, sanoo Ramboll Finland Oy:n kehityspäällikkö Pentti Lahtinen.

Hän uskoo erityisesti turpeen poltosta syntyneen tuhkan olevan tulevaisuudessa arvokas aine.

Taantuma jarruttaa hankkeita

Vaskiluodon Voima on saanut viime vuosina kaikki laitoksissaan syntyneet tuhkansa myytyä eteenpäin, mutta nyt taantuma on pistänyt näppinsä peliin. Hankkeet ovat jäässä ja tuhka ei liiku. - Toiveissa olisi iso hanke, kuten Seinäjoen ohitustie, johon voisi käyttää tuhkaa, toivoo voimalaitospäällikkö Matti Tiilikka.

Tuhkan käyttömahdollisuuksia on tutkittu myös rakennustuotteeksi ja lannoitteeksi. Tuhkan hyödyntämisessä ollaan kuitenkin Suomessa vielä monia muita maita jäljessä.