1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Uusi SDP ei houkuta äänestäjiä

SDP:n kannatus on pudonnut mittauksissa 20 prosentin kipurajalle; puolessa vuodessa takapakkia on tullut pari prosenttiyksikköä. Jutta Urpilaisen johtama uusi SDP ei houkuta äänestäjiä.

Puolueiden tuore yhteistutkimus paljastaa, että äänestäjien mielikuvat SDP:stä ovat lähes romahtaneet. Maaliskuussa myönteisesti demareihin suhtautui joka kolmas vastaaja, nyt enää joka neljäs.

Uuden SDP:n mahdollisuudet houkutella liikkuvia äänestäjiä eivät vaikuta kovin ruusuisilta.

TNS Gallupin mukaan SDP:n äänestämistä pitää houkuttelevana joka viides vastaaja. Esimerkiksi kokoomus houkuttaa kolmannesta - vihreät ja perussuomalaiset yli neljännestä.

Hallituksen ja erityisesti pääministeripuolue keskustan vaikeudet eivät ole sataneet SDP:n laariin. Oppositiossa kannatustaan on nostanut vain perussuomalaiset.

Timo Soinin katoaminen Brysseliin teki tilaa SDP:n johdolle.

Jutta Urpilainen on saanut näkyvyyttä oppositiojohtajana, mutta jostain syystä Urpilaisen ulostulot ovat vain vähentäneet SDP:n suosiota.

Puoluejohdon täydellinen kasvojen pesu ei tuonut uutta kannatusta, ja vanhan väen häätäminen sivummalle pudotti kyydistä uskollisia.

Varoitusmerkkejä näkyi lisää tämän syksyn kuntavaaliuusinnoissa. Vihdissä ja Karkkilassa tulos ei vuodessa parantunut, ja Loviisassa demareille tuli tappio.

SDP:n sisällä uuden puoluejohdon varovainenkin arvostelu saa ankaran tuomion. Pahinta on, kun haukutaan tuomiojalaisuudesta.

Samaan aikaan kuiskutellaan entisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman paluusta puoluejohtoon. Ei Heinäluoma ole nytkään sivussa ollut, mutta hänen osuutensa SDP:n nykyiseen alennustilaan on helppo unohtaa.

Kannatuslukemissa Urpilaisen johtama SDP ei ole vielä päässyt edes Heinäluoman ajan tasolle.

SDP:n puoluevaltuusto on kahden viikon kuluttua koolla Seinäjoella.

Piirijärjestöjen ja puolueen kentän ääntä käyttävä puoluevaltuusto on ollut yleensä puoluejohdon tuki ja turva.

Eduskuntaryhmässä kapina puoluejohtoa vastaan on paljon herkemmässä. Heinäluoma ei saanut missään vaiheessa ryhmän varauksetonta tukea, ja moni kokenut kansanedustaja on kyräillyt myös Urpilaisen nopeaa nousua puoluejohtajaksi.

Jos SDP:n kannatus ei talvella käänny nousuun, koko uusi puoluejohto on vaikeuksissa ensi kesän puoluekokouksessa.

Demari-katsomossa alkaa olla jo tungosta.