Sähköstimulaatio voi tepsiä myös pahaan nykimiseen

Aivojen sähköstimulaatiota käytetään Parkinsonin taudin hoidossa, mutta brittitutkimuksen mukaan se voisi lievittää myös Touretten oireyhtymää, joka aiheuttaa pakonomaista nykimistä. Sähköstimulaatiota annetaan potilaan aivoihin kirurgisesti asennettavalla laitteella.

terveys

Tutkimukseen osallistui 15 vakavaoireista keskimäärin kolmekymppistä Tourette-potilasta, joita tavanomaiset lääkkeet ja hoidot eivät olleet auttaneet. He sairastivat myös pakko-oireista häiriötä, joka usein liittyy Touretteen.

Kaksi vuotta sähköstimulaattorin asentamisen jälkeen potilaiden nykimisoireet olivat vähentyneet noin puoleen entisestä ja pakko-oireet yli neljänneksen. Myös masennus ja ahdistuneisuus helpottivat.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka tutkimukseen osallistui vain 15 potilasta, se on silti suurin selvitys aiheesta. Tulokset julkaistiin Neurology-lehdessä.

Touretten oireyhtymää potee harvempi kuin yksi sadasta. Sen pääasiallisia oireita ovat nykiminen ja pakkoliikkeet, mutta osa potilaista myös ääntelee tahattomasti ja toistaa omia tai muiden sanomisia. Oireet alkavat yleensä kouluiässä. Kaikki nykimisoireet eivät merkitse Touretten oireyhtymää.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim