Helsinki purki romanien hökkelikylän Kalasatamassa

Kaupunki tyhjensi ja purki romanikerjäläisten Kalasatamaan pystyttämät majat. Osapuolten kesken on sovittu, että romanit voivat siirtää tavaransa suojaan sillan alle. Kiinteistöviraston edustajat lupaavat, että tavarat saavat olla sillan alla vajaan viikon ajan.

Kotimaa
Romanit siirtyivät leirin purkamisen jälkeen läheisen sillan alle.YLE

Helsingin Kalasatamaan majoittuneet romanit yrittivät vielä aamulla vedota paikalle tulleisiin puolenkymmeneen poliisiin, että leirin hajotusoperaatio pysäytettäisiin. He sanovat lähtevänsä alueelta marraskuun puoliväliin mennessä.

Kaupunki kuitenkin pysyi tyhjennysmääräyksessään. Romaniasta kotoisin olevat romanit olivat pystyttäneet asumuksensa Kyläsaareen ja Kalasatamaan ns. Englantilaiskalliolle. Itse asiassa telttakylä oli säiden kylmettyä muuttunut osin hökkelikyläksi. Hökkelikylässä on asunut kymmenkunta romania.

Yksi romanialaisten asumiskäytössä olleista konteista vietiin pois jo maanantaina. Siitä oli sovittu nuorisoasiainkeskuksen kanssa jo aiemmin. Kontissa asunut perhe muutti isän veljen asuntovaunuun, jossa asuu nyt kaksi perhettä.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kertoo, että nyt häädetyille romaaneille on tarjottu mahdollisuus leiriytyä Rastilassa.

- Lisäksi Romanian suurlähetystö on antanut heille halpojen hotellien osoitteita. Hehän ovat EU-kansalaisina turisteina täällä Helsingissä, toteaa kaupunginjohtaja Pajunen.

Neljän hengen mökin kuukausivuokra on 720 euroa, joten tämän leirin muutto Rastilaan kustantaisi noin 2 200 euroa. Aika paljon kerjäläisiltä, päivittelee Virginia Moldovana

- Emmehän me ole kenellekään aiheuttaneet ongelmia. Viemme täältä kotiin lapsillemme tarvikkeita ja rahaa. Hankimme rahaa, jotta voisimme elää Romaniassa. Tulemme ja menemme.

- Jos minulla olisi ollut ongelmia, niin ei minua olisi varmasti päästetty tulemaankaan Suomeen, perustelee Moldovana.

- Me olemme emigrantteja, älkää stressatko meitä poliisilla. Me emme varasta, me emme lyö ketään. Mitä tämä on? Me lähdemme takaisin köyhyyteemme lisää Veronica Lacatus.

Helsingin kaupungin johtava turvallisuuskoordinaattori Johanna Seppälä sanoo, että romanien leirit ovat monella tavalla lainvastaisia.

- Tällaisten parakkikylien rakentaminen on mm. terveys-, palo- ja rakennuslainsäädännön vastaista, sanoo Seppälä. - Ajattelimme alunperin, että sallimme pienimuotoisen asumisen teltoissa, mutta teltoista on tullut paljon kielteistä palautetta helsinkiläisiltä.

Helsingin Diakonissalaitoksen romaniprojektin työntekijät ovat ottaneet yhteyttä Romanian suurlähetystöön. He haluavat tietää, maksaako lähetystö romanikerjäläisten matkat takaisin kotimaahan.

Lisää aiheesta Uudenmaan uutisissa TV2:lla klo 19.

Lähteet: YLE Helsinki