Netti on herkkusuun aarreaitta

Moni ruoanlaitosta innostunut hakee vinkkejä keittokirjojen ohella myös netin ruokablogeista. Tamperelainen Hanna Takala kertoo omista seikkailuistaan Jokapäiväistä leipää –blogissaan. Kun Takala tekee ruokaa, hän pohtii samalla mitä voisi kirjoittaa aiheesta sivuillensa.

Kotimaa
Yksityiskohta Jokapäiväistä leipää - blogista.
YLE

Ruoka on suosittu keskustelunaihe netissä. Suomalaisia blogeja listaavassa blogilista.fi –palvelussa löytyy hakusanalla ”ruoka” yli 1 100 erilaista sivustoa. Yksi tarjokkaista on tamperelaisen graafisen suunnittelijan Hanna Takalan blogi Jokapäiväistä leipää.

- Suhteeni ruokaan ei ole kauhean tiukka. Teen yleensä ruokaa katsotaan mitä tästä tulee -asenteella. Olen keittokirjafriikki ja visuaalisena ihmisenä rakastan katsella kauniita kirjoja. Katson huomattavasti mieluummin ruoka-annoksia kuin mitään muotisuunnittelijoiden luomuksia, Hanna Takala kertoo.

Takalalle blogi ei ole enää vain harrastus, vaan hän tahtoisi saada siitä joskus myös elantonsa. Hän kirjoittaa sivuilleen kaikesta ruokaan liittyvästä. Monessa muussa ruokablogissa keskitytään johonkin tiettyyn teemaan.

- Toiset leipovat järjettömästi kakkuja, toiset kirjoittavat arkiruoasta, jotkut arvioivat syömiään ravintola-annoksia. Minä pyrin tekemään sitä kaikkea. Se on minun oma pieni ruokalehteni, ruokatoimittajuudesta haaveileva Takala toteaa.

Varvas uudesta keittiöstä

Ruokablogisti ei toimi kotonaan viimeisen päälle sisustetussa keittiössä, päinvastoin.

- Keittiöni on turkoosi keittokomero vuodelta 1963. Sinne mahtuu hädin tuskin kaksi ihmistä ja siellä ei todellakaan esitetä mitään pähkinänsärkijäbaletteja. Rakastan keittiötäni, mutta melkein antaisin vasemman jalan varpaani, että käytössä olisi iso keittiö, mihin mahtuisi pieni perhe tekemään ruokaa ilman törmäysvaaraa, Hanna Takala unelmoi.

Elintarviketeollisuus huomannut blogistit

Ostoksilla käydessäänkin Hanna Takala miettii blogiaan. Kaupassa hän tutkii uutuushyllyt, testaa tuotteita ja kertoo lopulta kokemuksistaan lukijoilleen. Olipa kyseessä minkälainen tuote tahansa.

- Mieluummin se olen minä, joka lopulta palaa lisäaineista sinisellä liekillä, Takala virnistää.

Blogin pitäjän ei tarvitse enää välttämättä kuitenkaan ostaa kaikkia tuotteita itse, sillä yhä useammalle ruokablogin pitäjälle alkaa tulla myös tuotteita testattavaksi suoraan kotiin. Elintarviketeollisuus on ymmärtänyt blogien merkityksen myös markkinoinnissa.

Hanna Takala on tehnyt linjauksen, jossa hän itse kertoo sivuillaan aina, jos arvioitava tuote on lähetetty hänelle lahjaksi. Tuotelahjoituksia saa myös arvostella.

- Sehän on ikään kuin mainos, mutta minulle ei kirjoiteta tuotteista mielipiteitä. Saan olla tuotteesta mitä mieltä huvittaa. Olen ehkä jopa vähän kriittisempi silloin kun tuote on lähetetty arvioitavakseni.

Ruokapaketit kuitenkin myös lämmittivät mieltä.

- Tuli sellainen olo, että ensimmäinen askel on otettu. Tästä tulee ehkä vielä jotain, Takala toteaa.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi