Kokemäenjoen vesivoimalat kärsivät vesipulasta

Vedenkorkeudet Kokemäenjoen vesistöalueella ovat tavanomaista alempana viime päivien sateista huolimatta. Ympäristökeskuksen vesitilanne katsauksen mukaan Kokemäenjoen virtaama on yhä selvästi alle ajankohdan keskitason. Kokemäen Kolsin voimalassa vesitilannetta seurataan tiiviisti.

Kokemäenjoki
Kuvassa näkyy Kokemäenjoen vesistöaluetta Kokemäellä ja Kolsin voimalaitos.
YLE / Matti Kauvo

Juoksutus on tällä hetkellä keskimääräistä pienempää, kertoo Kolsin toimitusjohtaja Kimmo Lehtonen.

-Alkuvuodesta, tammi -maaliskuussa saatiin runsaasti vettä, sen jälkeen vettä on satanut keskimääräistä vähemmän. Viime kuussa satoi puolet vähemmän verrattuna pitkäaikaiseen keskiarvoon. Vesitilanne vaikuttaa sähköntuotantoon ja tänä vuonna jäätäneen tuotannossa alle keskiarvon.

Kolsin voimala on toiminut Kokemäellä vuodesta 1945 lähtien ja tällä hetkellä käytössä on kolme vesivoimakonetta. Vuosien aikana laitteita on uusittu ja investointeja on luvassa tulevillekin vuosille.

-Koneistoja on uusittu viimeksi 90 -luvun lopulla. Jatkuvasti mietitään investointihankkeita ja laitosta modernisoidaan. Pääperiaate on se, että laitoksen käyttövarmuus säilyy, kertoo Kimmo Lehtonen.

Sähköä tuotetaan jatkossakin vesivoimalla Suomessa. Kimmo Lehtosen mukaan sähköntuotanto lisääntyy laitosten uusimisen myötä.

-Laitoksia uusitaan ja hyötysuhteesta tulee parempi. Modernisointien kautta sähköntuotanto vesivoimaloissa lisääntyy.

Lähteet: YLE Satakunta