"Joulukaupan aikaistuminen on illuusio"

Monien markettien valikoimiin on jo ilmestynyt jouluisia tavaroita, muun muassa valoja, kalentereita ja kuusenkoristeita. Joulusesonki on taas täällä, vaikkei joulukauppa ole varsinaisesti alkanutkaan.

joulu
Nuori nainen kävelee kauppakeskuksessa.
YLE

S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu kertoo, että joulutuotteet eivät ilmesty sen aiemmin kauppojen hyllyihin kuin aiempinakaan vuosina, vaikka asiakkaista siltä tuntuisikin.

- Esimerkiksi joulumakeiset on laitettu täsmälleen samalla viikolla esille ainakin viimeisen viiden vuoden ajan, Alarotu kertoo.

Alarotu arvelee, että ihmisten tuntemukset joulukaupan aikaistumisesta johtuvat lämpimästä syksystä.

- Ehkä se johtuu siitä, että joulu tulee aina hieman yllättäen. Ilmat ovat olleet lämpimiä ja lumi ei ole maassa, sitten kun näkee joulutuotteita kaupassa, niin kyllähän se aina hätkähdyttää.

- Monelle asiakkaallehan se on iloinen ja kauan odotettu hetki, kun joulumakeiset saapuvat kauppoihin. Pääsee taas syömään hieman erilaista suklaata, Alarotu hymyilee.

Lokakuussa alkava joulukauppa vähentää monen stressiä

- Monet haluavat ”hajottaa” omia jouluostoksiaan pitemmälle aikavälille välttääkseen joulun ajan ruuhkia. Joulun tekemistä voi rauhoittaa sillä, että ostaa tuotteet jo hyvissä ajoin, Alarotu perustelee.

Joulusesongin alkamiseen jo lokakuussa on useita syitä. Makeistuotteiden monipuolistumisen lisäksi yksi syy on se, että teollisuus valmistaa joulutavaroita pitkin vuotta.

- Näin ollen joulutuotteetkin ehtivät kertyä varastoihin vuoden mittaan. On järkevää, että ne siirtyvät jossain vaiheessa asiakkaiden ostettavaksi, eivätkä ole varastossa piilossa odottamassa joulua, Alarotu perustelee.

Vaikka moni on skeptinen joulutuotteiden menekin suhteen jo lokakuussa, menevät esimerkiksi joulusuklaat kaupaksi heti, kun ne esille laitetaan.

- Katsoin juuri myyntejä, ja meillä on ollut erinomaisen isot joulumakeisten myynnit esimerkiksi jo viime viikolla. Tuntuu että suklaa varsinkin on sellainen tuote, joka maistuu. Monista on kiva kokeilla uusia tuotteita, sillä joulusesonkiin liittyy se, että tarjolla on paljon uutuuksia.

Joulumarkkinointi käynnistetään tuonnempana

Tuotteet ovat nyt kaupoissa, mutta niitä ei vielä markkinoida. Varsinainen markkinointi käynnistyy suurin piirtein samoihin aikoihin pikkujoulukauden kanssa.

- Yhden myyntipiikin aiheuttaa tietysti myös joulukalenterit, jotka myydään jo marraskuun puolella. Ylivoimaisesti suurin piikki joulumyynnissä on luonnollisesti ennen joulua, Alarotu kuvailee.

Joulukoristeet ja taustalla soiva joulumusiikki valloittaa monet myymälät pikkujoulukauden aikaan. Alarotu arvelee, että kauppojen sisustusta muutetaan jouluisemmaksi marraskuun puolivälin jälkeen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa