Detox-kuurit eivät saaneet nettiyleisön luottamusta

Suomalaiset ovat innostuneet detox- eli puhdistuskuureista. Yhdysvalloista Suomeen rantautuneet, kansainvälisten tähtien inspiroimat puhdistuskuurit lupaavat muun muassa pirteää oloa ja kuona-aineiden poistumista. Lääkärit suhtautuvat väitteisiin kuitenkin kriittisesti. Kuureista on tullut Suomessakin muoti-ilmiö ja samalla iso bisnes. Myös nettiyleisön kommentit ovat vielä kriittisiä.

Kotimaa

Nimimerkki Veke-Susi syö elävää ravintoa.

"Puolet ravinnostani hankin luonnosta ja puutarhastani, ja talveksi kerätään pakastimiin. Kaupasta vain perusraaka-aineita joita ei luonnosta saa. Ruoka valmistetaan mahdollisimman vähän, syödään sellaisenaan. Vältetään sokeria, suolaa ja kovia rasvoja. Paistinpannua eikä grilliä käytetä. Vain kattilaa tai uunia. Eipä ole detox tai vastaavat villinneet ja hyvin voidaan."

Nimimerkki Veino ei luota puhdistuskuureihin.

"Mitähän ihan tarkalleen ovat nämä "kuona-aineet", joita sieltä elimistöstä poistuu? En ole nähnyt missään tarkkaa erittelyä aineista, jotka jäisivät elimistön muuten normaalissa toiminnassa poistumatta. Taitaa kyse olla samanlaisesta mielikuvamyynnistä kuin esim. "positiivisia energiavirtoja kanavoivat" tuotteet."

Nimimerkki Jarko muistuttaa maltista oman kehon hoidossa.

"Omasta terveydestään voi helposti huolehtia yksinkertaisella ja terveellisellä ruokavaliollakin. Useita vuosia "puhdistumis" villitystä sivusta seuranneena tiedän että rohdoskaupat vetävät törkeitä summia välistä. Jooga, tai-chi, akupunktio etc. eivät ole niin kalliita, radikaaleja tai nopeita ratkaisuja, mutta niistä saa kuitenkin pidempi aikaisen hyödyn kohtuullisella panostuksella. Kyllä yrtit ja vahvat kuuritkin rasittavat elimistöä, mielestäni maltillisuus on valttia omaa kehoaan hoidettaessakin."

Nimimerkki hiilihydraatin välttelijä uskoo kansansairauksien johtuvan prosessiruoista.

"Lääkärikunnan penseys lisäainemyrkkyjä, sokeria, lihaa ja vehnää kohtaan selittyy sillä, ettei he halua vähentää omien hoidettaviensa määrää. suurin osa kansansairauksista johtuu kaikenlaisista prosessiruoista ja epäterveellisistä ruokavalioista. tabletit ovat myrkkyä itsessään, ja itse en napsi mitään sellaisia keinotuotteita. vanha sanonta "vähemmän on enemmän" pätee ruoan terveellisyydessä niin määrän kuin sisällön osalta."

Nimimerkki DI_09 varoittaa ylilyönneistä.

"Toivottavasti ylilyönnit kielletään. Esim. EDTA-kuurit poistavat elimistöstä paitsi elohopeaa niin myös kalsiumia ja muita välttämättömiä metalleja. Homeopatiat sikseen, mutta kun joku luontaistuotteisiin hurahtanut imaisee vaarallisen annoksen oikeasti toimivaa detox-ainetta, jää tämäkin villitys äkkiä taakse, aivan kuten radium-vesi aikoinaan."

Lähteet: YLE Uutiset