Leena Peltonen-Palotie on nyt tieteen akateemikko

Professori Leena Peltonen-Palotien uusi arvonimi on akateemikko. Tieteen akateemikon arvonimi myönnetään Suomen Akatemian esityksestä vain harvoille ja valituille. Samanaikaisesti niitä voi olla vain kaksitoista.

Kotimaa
Leena Peltonen-Palotie
YLE

Leena Peltonen-Palotie on maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia genetiikan tutkijoita. Hän on tehnyt uraauurtavaa työtä tutkimalla ihmisgeenejä ja ennen kaikkea tautigeenejä.

Suomessa Leena Peltonen-Palotie tunnetaan Leena Palotienä, kansainvälisessä tiedemaailmassa hän on puolestaan Leena Peltonen. Tällä tyttönimellään hän on tehnyt merkittävimmät tieteelliset tutkimuksensa Suomen rajojen ulkopuolella.

- Akateemikon arvo on valtiovallan korkein huomionosoitus tieteentekijälle. Meillä on kotimaassa kerrallaan ainoastaan 12 tieteen akateemikkoa ja kun tutkijoita kuitenkin on tuhansia, niin tämä on merkittävä tunnustus, sanoo Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila.

Akateemikko aktiivisessa työelämässä

Leena Peltonen-Palotie on harvinaisuus akateemikoiden joukossa. Hän ei ole emeritus vaan edelleen täysipäiväisesti mukana työelämässä. Akateemikon arvonimeä on perinteisesti pidetty palkintona elämäntyöstä, joka tuoreella akateemikolla on vielä parhaassa vauhdissa.

- Kun minulle soitettiin ja kysyttiin, voiko minut laittaa ehdolle, niin nielaisin hetken ja mietin, että olenko jo todella niin vanha. Kyllähän tämä arvonimi elämäntyöstä on. Koen, että tämä on sellainen Suomen kansan kädenojennus siitä, että suomalainen genetiikka on hyvällä kansainvälisellä tolalla. Silloin se lämmittää tietysti, kun saa olla vielä siinä mukana, sanoo tuore akateemikko.

Tavallinen lääkäri menetti sydämensä tieteelle

Leena Peltonen-Palotie on saanut suomalaiset mukaan useisiin tutkimuksiin ja uskoo, että osa akateemikon arvonimestä olisi myös ”kansallista kiitosta” suomalaisväestön innosta. Ja innostuneita suomalaiset ovat olleet. Peltonen-Palotie on saanut kansalaisten avulla tutkittua geenimuutoksia verenpainetaudin, laktoosi-intoleranssin, MS-taudin, skitsofrenian, lihavuuden ja sydänsairauksien esiintyvyydessä.

- Väitöskirjani jälkeen haaveilin, että tulisiko minusta sittenkin ihan tavallinen lääkäri, joka ihan aidosti pääsisi hoitamaan potilaita. Kun siitä haaveesta sitten luovuin, niin huomasin, että kyllä sydän on nyt menetetty tieteelle.

Akateemikon arvonimi on kannustin

Peltonen-Palotie näkee uuden tittelinsä kannustimena, joka tuo myös akateemikon arvokkuutta ja arvovaltaa.

- Olen miettinyt, että pitäisikö vielä rohkeammin ottaa kantaa semmoisten asioiden puolesta, jotka näkee tärkeiksi.

Tuore akateemikko on vaatinut strategista keskustelua suomalaisten tulevaisuuden terveydestä. Varsinkin taantuman aikana olisi tärkeää miettiä, miten niukkoja rahoja käytetään ja miten tehdystä tutkimustyöstä saataisiin paras mahdollinen tuotto kansalaisten hyväksi.

- En ihan usko siihen, että akateemikon arvonimi lisäisi tutkimustyön rahoitusmahdollisuuksia. Se voi lisätä mielipiteiden tai arvioiden painoarvoa, ovat ne sitten oikeita tai vääriä, Peltonen-Palotie arvioi.

Liian lahjaton nobelistiksi

Akateemikko Leena Peltonen-Palotie työskentelee nykyään suurimman osan ajastaan Englannissa. Reilut kymmenen vuotta sitten hän muutti perheineen Yhdysvaltoihin, jossa hän perusti Kalifornian yliopistoon geenitutkimuskeskusta.

Professori Peltonen-Palotien CV on pitkä ja laaja, genetiikan alalla myös ainutlaatuinen. Hänen tutkimustuloksensa ovat antaneet vuosien varrella valtavasti tietoa monien sairauksien perusmekanismeista.

Seuraava askel voisi hyvinkin olla lääketieteen Nobel, mutta tutkija itse nauraa ajatukselle.

- Kyllähän se tekee nöyräksi, kun tietää, mitkä sellaisen palkinnon kriteerit ovat. Ne ovat kyllä aivan uniikkeja keksintöjä, jotka ovat muuttaneet maailmaa dramaattisesti. Ei minun saavutuksillani Nobelia hankita.

Akateemikko Peltonen-Palotie juhlii arvionimeään Helsingissä torstaina. Mukana on myös muutama kollega ulkomailta. Silti edessä ovat vielä jälkijuhlat niin Yhdysvalloissa kuin Englannissakin.

Suomen Akatemian valintaprosessi on ollut pitkä. Akateemikon arvonimi säilyy eliniän. Se vetää tieteentekijä Leena Peltonen-Palotien nöyräksi. Hän on tunnustuksestaan ylpeä.

- Ikinä ei ole ollut sellaista aamua, etten olisi lähtenyt innolla töihin. En ole myöskään koskaan ajatellut, että olisiko sittenkin pitänyt tehdä jotakin muuta. Tämä on minun ikioma juttu, tuore akateemikko sanoo liikuttuneena.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann