1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppahallit

Vaasan kauppahalli juhlii viisivuotissyntymäpäiväänsä

Yli satavuotias, Vaasan keskustorin laidalla sijaitseva kauppahalli uudistettiin viisi vuotta sitten. Vanhaan loistoonsa palautettu kauppahalli on täynnä uusia kuin vanhojakin yrittäjiä.

kauppahallit
Vaasan kauppahalli on goottityylisesti rakennettu
YLE Pohjanmaa

Vielä paikallaan seisova kahvila Othellon aamu alkaa jo aikaisin ennen aamu kahdeksaa, jolloin kauppahalli avaa ovensa aamuvirkuille; aamiaista ja aamukahvia nauttimaan tulevia. Vanhan, mutta samalla tapaa muun kauppahallin kanssa uudistetun kahvilan pöydät seisovat edelleen samoilla paikoillaan kuin viisikymmentä vuotta sitten.

- Kauppahallissa on paljon tehtävää ennen kuin ovet aukeavat, aamulla keitetään kahvit ja pistetään kaikki esille, kertoo Othello-kahvilassa kymmenen vuotta toiminut Tuula Högfors.

Kymmenen vuotta sitten alahallista aloittanut ja sittemmin ylähalliin siirtynyt herkkukauppa Ryytivakka aloittaa päivänsä kauppahallissa aamulla samaan tapaan kuin Othello-kahvila. Asiakkaat kuitenkin löytävät tiensä herkkujen luo vasta myöhemmin päivällä.

- Vaikka avaamme aamulla jo kello yhdeksän, työt painottuvat iltapäivään ja iltaan. Töitä on enemmän päivällä ja illalla, koska Ryytivakassa ei myydä päivittäistavaratuotteita, kertoo kauppias Raisa Kari.

Ryytivakassa myydään erityisesti erikoissuklaata ja –kahvia. Suklaita Ryytivakkaan tulee kuudesta eri maasta Suomen lisäksi ja ulkomaiset tuontikahvit ovat Ryytivakan erikoisuus.

- Ryytivakka on ehkä ainoa herkkukauppa Vaasassa jossa kahveja on mahdollista

Viisi vuotta sitten Vaasan kauppahalli oli vaikeuksissa. Kansalaishankkeen avulla, jolla kerättiin yli 10 000 nimeä adressiin, kauppahallin toimintaa pystyttiin jatkamaan. Kauppahalli uusittiin ja palautettiin vanhaan loistoonsa. Ehtoina kauppahallin pelastamiselle oli, että kaikki kauppahallin myyntipaikat tulevat täyteen. Näin löydettiin myös uusia, rohkeita yrittäjiä.

- Meillä on aivan ihanat asiakkaat täällä. Hienoa että myös uudenpolven asiakaskunta on löytänyt tiensä kauppahalliin, Raisa Kari iloitsee kauppahallin löytäneistä nuorista perheistä.

- Tuoreet, ihanat hedelmät ja vihannekset, kuvailee Tuula Högfors hedelmä- ja vihanneskauppaa joka hänen mielestään kauppahallista vielä puuttuu.

Lue seuraavaksi