1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuoret innostuivat ASP-säästämisestä

ASP-säästämisen suosio on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun. Nuoret aikuiset avaavat nyt uusia ASP-tilejä, koska ensiasunnon hankintaa tukevan järjestelmän ehtoja parannettiin heinäkuussa.

Kotimaan uutiset
YLE / Juha-Pekka Inkinen

Esimerkiksi Osuuspankeissa avattujen ASP-tilien määrä on moninkertaistunut uudistuksen jälkeen.

- Uusien avattujen ASP-tilien määrä on kasvanut tasaisesti. Syyskuussa liikuttiin kuukausitasolla lähes kymmenkertaisessa määrässä aikaisempiin verrattuna, kertoo asuntorahoituspäällikkö Timo Vanhanen Osuuspankkikeskuksesta.

Uusien säästösopimusten teko on vilkastunut myös Sampo Pankissa ja Nordeassa. Nordeasta kerrotaan, että myös uusia ASP-lainoja on ehditty myöntää kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna.

Porkkanana 3 000 euroa

Merkittävä syy suosion kasvuun on kesällä käyttöön otettu asuntosäästöpalkkio. 3 000 euron säästöpalkkio maksetaan kaikille ASP-säästäjille, jotka hankkivat asunnon vuoden 2011 loppuun mennessä.

Palkkion ehtii saada, jos ASP-säästämisen aloittaa viimeistään ensi vuoden alussa.

Uusi innostus vuosia käytännössä unohduksissa olleeseen ASP-säästämiseen johtuu kuitenkin myös muista kohennuksista säästämisen ehtoihin.

Tärkeä parannus oli esimerkiksi ASP-lainamäärien korotus.

- Lainamääriä nostettiin vastaamaan nykytilannetta varsinkin pääkaupunkiseudulla. Nyt ASP-lainamäärillä voi jopa kuvitella saavansa kodin, kuvailee lainatuotteista vastaava johtaja Tom Miller Nordeasta.

Pankkien mukaan ensimmäisen asunnon ostamista harkitsevan kannattaakin ehdottomasti ryhtyä ASP-säästäjäksi. ASP-tilille saa hyvän koron esimerkiksi säästötilien nykyiseen korkotasoon verrattuna.

ASP on 18-30-vuotiaille tarkoitettu asuntosäästöpalkkiojärjestelmä, jonka tarkoituksena on helpottaa ensiasunnon hankintaa. Nuori aikuinen sitoutuu säästämään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta ja saa asuntolainalleen korkotukea.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen

Lue seuraavaksi