Pariisilaisnäyttely kertoo naisten taiteesta ja tavasta hahmottaa maailmaa

Pariisin Pompidou-keskuksessa kuuluu hämmentynyttä naurua kun ranskalaiset teinitytöt ihmettelevät performanssitaiteilija Orlanin omaperäistä videota Taiteilijan suudelma. Orlanin 1970-luvulla tekemä kulttiperformanssi ja paljon muuta hauskaa ja hätkähdyttävää löytyy Pompidou-keskuksen laajasta näyttelystä, joka esittelee naistaiteen historiaa ja suuntauksia 1900-luvulta näihin päiviin.

kulttuuri

Elles- eli naiset-näyttely katselmus on varsin kattava läpileikkaus naistaiteen historiasta ja kehityksestä. Mukana on 200 nimekästä naistaiteilijaa, muun muassa sellaiset pioneerit kuin Suzanne Valadon, Dora Maar ja Frida Kahlo.

Pioneereista päädytään 1960-luvulle, naisten vapautusliikkeen kuohuviin vuosiin, joista kertovat muun muassa Niki de Saint Phallen veistokset ja installaatiot.

Nykytaiteen suuria nimiä taas edustavat muun muassa Louise Bourgeois ja Annette Messager. Merkittäviin nykytaiteilijoihin lukeutuu myös Eija-Liisa Ahtila, jonka videoteos Tuuli on niin ikään mukana näyttelyssä. Kaikkiaan esillä on 500 työtä.

Seksuaalisuus yhtenä kantavana teemana

Pompidou-keskuksen katselmus tarjoaa myös mielenkiintoisen kuvan siitä, miten naiset hahmottavat maailmaa. Näyttelyn töissä kuvataan naisen suhdetta kauneuteen, työhön ja itsensä toteuttamiseen.

Suhde omaan kehoon ja seksuaalisuuteen kuuluu sekin katselmuksen teemoihin. 1970-luvun naistaiteilijoiden tekemät pornomaiset videot näyttävät edelleen sen verran rohkeilta, että niitä esittelevässä salissa varoitetaan, että työt eivät sovellu herkkänahkaisille.

Kokonaisuudessaan Pompidou-keskuksen Elles-näyttely soveltuu kuitenkin kaikille naistaiteesta ja tasa-arvokysymyksistä kiinnostuneille. Katselmus muistuttaa, että tasa-arvoon on ollut matkaa ja edistys on ollut suurta, sillä vielä 1900-luvun puolivälissä nainen oli taidemaailmassa suuri harvinaisuus.

Näyttely on avoinna ensi toukokuun loppupuolelle saakka.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anneli Vehkoo, Pariisi