Venäjä aikoo lentää Marsiin ydinraketilla

Venäjä suunnittelee rakentavansa ydinvoimalla toimivan avaruusraketin. Uuden teknologian raketilla venäläiset pyrkisivät saavuttamaan muun muassa Mars-planeetan. Hanketta esiteltin tänään Venäjän hallitukselle.

Ulkomaat

Venäjän avaruusohjelman johtaja Anatoly Perminov sanoi torstaina maan hallitukselle, että Venäjän pitäisi alkaa rakentaa ydinenergialla toimivaa avaruusrakettia. Hänen mukaansa uuden raketin avulla maa pystyisi tekemään miehitettyjä lentoja Mars-planeetalle - ja myös muille planeetoille.

Alustava suunnitelma voisi Perminovin mukaan olla valmis vuoteen 2012 mennessä. Tämän jälkeen raketin valmistaminen kestäisi yhdeksän vuotta. Hanke maksaisi noin 400 miljoonaa euroa. Presidentti Dmitri Medvedev tukee hanketta. Hän kehottaa Venäjän hallitusta löytämään rahat ydinraketin rakentamiseen.

Tällä hetkellä Venäjä käyttää 40 vuotta vanhaa tekniikkaa, kun se lähettää kosmonautteja kansainväliselle avaruusasemalle. Vaikka Venäjän avaruusteknologia on vanhaa, myös Yhdysvallat tukeutuu Venäjän apuun. Sen oma avaruuskalusto poistuu käytöstä ensi vuonna ja uusi avaruusohjelma etenee hitaasti.

Eilen NASA testasi uutta, yli 100-metristä rakettiaan, jonka avulla Yhdysvallat aikoo jälleen tavoittaa kuun - mutta vasta vuosien päästä. Siihen asti maa lennättää astronauttinsa kansainväliselle avaruusasemalle venäläisten kalustolla.

Uudessa ydinenergialla toimivassa raketissa olisi voimanlähteenä megawatin kokoluokan ydinreaktori. Venäjä käyttää jo satelliiteissaan ydinreaktoreita, mutta niiden teho on vain pari kilowattia ja toiminta-aika noin vuoden. Ydinkäyttöisen avaruusraketin sanotaan olevan kaksi kertaa energiatehokkaampi kuin perinteisen raketin.

Lähteet: AP