Servean kauppakassipalvelu raivostuttaa Tuusulassa

Vanhusten kauppakassipalvelu on saanut omaiset raivon partaalle Tuusulassa. Palvelun sai kesäkuussa kilpailutuksen kautta hoitaakseen Servea, jonka toiminnasta on tullut kunnalle lukuisia valituksia.

Ruoan hinnat
YLE

Osa omaisista on sitä mieltä, että ruuan hinta on noussut käsittämättömän korkeaksi. Muistisairaiden appivanhempiensa edunvalvoja Carita Kauppinen on tehnyt omatoimista hintavertailua. Hänen laskujensa mukaan iäkkään pariskunnan ruokalaskuun tulee Servean hinnoilla yli tuhat euroa lisää vuodessa.

- Esimerkiksi pullapitko oli kaksi kertaa sen hintainen, mitä paikallisessa marketissa. Maidon hinnassa on 40 senttiä per litra lisähintaa. Anoppini juo sitä noin kuusi litraa viikossa, joten se tekee jo reilut 120 euroa lisähintaa yksin maidosta vuodessa.

Kauppisen mukaan Serveaan on ollut erittäin vaikeaa saada yhteyttä asioista keskustelemiseksi.

- Puhelu ohjautuu aina vastaajaan, joka sanoo, että vastaaja on täynnä. Sähköposteihin taas reagoidaan todella hitaasti.

Hintavertailu vaikeaa

Hintojen seuraaminen on poikkeuksellisen hankalaa. Tilaukset tekee kotisairaanhoitaja koodeilla tuoteluettelosta. Hinnat näkyvät vain nettipalvelusta, johon on oltava käyttäjätunnus. Esimerkiksi Kauppisella sitä ei ole.

Kotiin tulevassa laskussa tuotteita ei ole eritelty. Hintaerittely löytyy vain kauppakassin mukana tulevasta toimitusluettelosta, joka vanhukselta menee helposti roskiin.

Viimeinen pisara Kauppiselle oli kuitenkin Servean asiakkaitaan perimä viiden euron omavastuu ostosten toimituksesta. Laskussa summaa ei eritelty, vaan 85 euron erää perittiin otsikolla "30.9. toimituspäivä".

- Kunnalta sain sitten vastauksen, että se on omavaltaisesti lisätty viiden euron kulu, jonka voi jättää maksamatta. Luulen kuitenkin, että moni vanhus on laittanut jo laskunsa maksupalveluun ja maksanut nämä oudot omavastuut, Carita Kauppinen puhahtaa.

Laskutuksesta on muutakin huomautettavaa. Esimerkiksi Kauppisille tuli lokakuun lopussa maksettavaksi yht'aikaa kolme eri laskua pidemmältä ajalta.

- Summa voi olla melkoinen pienestä eläkkeestä kerralla maksettavaksi.

Kunta ei vielä kommentoi

Kauppakassipalvelusta nousseen kohun myötä Tuusula on luvannut selvittää palveluun liittyvät ongelmat. Osapuolet tapaavat huomenna torstaina, eivätkä halua kommentoida asiaa ennen kuin ovat keskustelleet siitä keskenään.

Servean toimitusjohtaja haluaa tässä vaiheessa todeta vain, että yritys tuottaa kunnalle kunnan tilaamaa ja tarjouspyynnössä määriteltyä palvelua ja maksut perustuvat näihin tietoihin ja asiakirjoihin.

Carita Kauppisen mielestä Tuusulan pitäisi kuitenkin jo tehdä johtopäätökset tilanteesta.

- Minun mielestäni tämä sopimus pitäisi välittömästi irtisanoa, siihen on riittävät perusteet . Uusi kilpailutus on tietysti kallis ja raskas, mutta ei sille ole minun mielestäni mitään vaihtoehtoja.

Lähteet: YLE Helsinki