Kiroilevan siilin äiti puolustaa karhuja Korkeasaaren näyttelyssä

Helsingin korkeasaaressa avautuva sarjakuvanäyttely nostaa esiin petoeläinten oikeudet. Muun muassa Milla Paloniemi ja Pertti Jarla esittävät omia näkemyksiään pedoista ja eläintarhan elämästä. Karhulinnassa esillä oleva näyttely on osa Korkeasaaren Petoviikon ohjelmaa.

kulttuuri
Karhu suolla
Antti Eintola

Susista, ahmoista, karhuista ja leijonista kertovien sarjakuvien kautta halutaan lieventää petoihin kohdistuvia ennakkoluuloja, kertoo ympäristökasvattaja Marjo Priha.

- Haluamme Korkeasaaren petotapahtumassa nostaa pedot esille mahdollisimman myönteisessä mielessä. Meillä Suomessa petoja on edelleen, ja monet niistä ovat tulleet lähemmäs ihmisasutusta. Petoja paitsi ihaillaan, niin myös pelätään ja vainotaan, Priha muistuttaa.

Kiroilevan siilin luojana tunnetun Milla Paloniemen sarjakuvassa karhu ei olekaan metsissä tallusteleva mesikämmen, vaan se on nykyihmiselle usein jotain ihan muuta.

- Nykyisin on olemassa niin paljon kaikenlaisia karhuun liittyviä oheistuotteita, kuten olut, Karhu-sukset tai erilaiset karhua esittävät piirroshahmot. Mielestäni ihmisten pitäisi muistaa ajatella välillä niitä ihan oikeita karhuja ja sitä, mitä niille on tapahtumassa, Paloniemi sanoo.

Sarjakuva on saarnana ovela

Fingerporin piirtäjänä tunnetulta Pertti Jarlalta on näyttelyssä esillä alkuperäiskuvituksia vasta ilmestyneestä Zoo-kirjasta, jossa eläimiä vaaditaan tehostamaan toimintaansa ja ne nousevat lopulta barrikaadeille. Pertti Jarla pitää humoristista sarjakuvaa ovelana tapana vaikuttaa.

- Huumoriin pohjaava sarjakuva on hyvin helposti lähestyttävä. Jos ihmiselle antaa kadulla vakavaa tekstiä sisältävän saarnaavan pamfletin, se saattaa hyvinkin herättää vastareaktion. Kepeältä vaikuttava sarjakuva on ovela tapa saada vaikeakin asia perille, Jarla uskoo.

Korkeasaaren petoviikko alkaa lauantaina. Sarjakuvanäyttelyn alkuperäispiirrokset myydään huutokaupassa ja tulot käytetään petoeläinten suojeluhankkeisiin.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Emma Vainio