1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arctic Seassa vain pieniä vaurioita

Arctic Sea -rahtialaiva on varsin hyvässä kunnossa, kertoo laivan varustamon toimitusjohtaja. Heinäkuussa kaapattu alus luovutettiin eilen omistajalleen Maltalla. Arctic Sea oli elokuusta lähtien Venäjän laivaston hallussa ja laivan palauttaminen omistajalleen lykkääntyi moneen otteeseen.

Arctic Sean varustamoyhtiön toimitusjohtaja ja pääomistaja Viktor Matvejev kertoo, että hänelle ei ole selvinnyt viivästyksen syytä. Matvejev on keskustellut Venäjän laivaston edustajien kanssa, mutta eivät hekään ole pystyneet selittämään miksi laivan palauttaminen kesti niin pitkään.

"Venäjän laivasto halusi nopean luovutuksen"

Matvejevin tapaamat laivaston edustajat kertoivat, että laivasto olisi ollut valmis luovuttamaan aluksen pian sen jälkeen kun se oli löydetty ja laivan kaappaajat oli otettu kiinni.

Viktor Matvejev on parhaillaan Maltalla, jossa Arctic Sea on tarkoitus korjata. Laivan navigointi- ja viestijärjestelmissä on vikaa, mutta muuten alus on hyvässä kunnossa. Vauriot voidaan korjata päivässä tai kahdessa, kunhan korjauksessa tarvittavat laitteet saadaan Las Palmasista.

Alus oli jo viime kuussa tarkoitus palauttaa omistajalleen Las Palmasissa mutta palautus lykkääntyi. Viktor Matvejev arvelee, että Venäjän hallinnossa on ollut erimielisyyksiä siitä miten aluksen kanssa pitäisi menetellä.

Monta vastaamatonta kysymystä

Matvejev oli eilen koko päivän laivalla ja tapasi myös kapteenin ja kolme muuta miehistön jäsentä. He olivat jääneet laivalle sen jälkeen, kun muu miehistö poistui kaappauksen päätyttyä. Matvejevin mukaan miehistölle ei ole tarkalleen ottaen selvinnyt mitä kaappaajat etsivät alukselta. Matvejevilla ei ole myöskään käsitystä siitä miksi Itämerellä kaapattu alus lopulta päätyi Atlantille.

Viktor Matvejevin mukaan selvää on kuitenkin, että kyse oli kaappauksesta, vaikka tätäkin tietoa on epäilty. Arctic Sea katosi heinäkuussa, kun se oli matkalla Pietarsaaresta kohti Algeriaa lastinaan puutavaraa. Matvejevin mukaan aluksessa oli koko ajan vain puutavaraa, joka on hyvässä kunnossa pitkästä merimatkasta huolimatta. Lasti on tarkoitus toimittaa perille, kunhan laiva saadaan kuntoon ja uusi miehistö on ottanut aluksen komentoonsa.

KRP tutkii kiristystä

Kaappaukseen liittyvien tapahtumien tutkinta jatkuu edelleen. Suomen keskusrikospoliisi lähettää ensi kuussa tutkijansa Venäjälle osallistumaan epäiltyjen kaappaajien kuulusteluihin. KRP keskittyy tässä vaiheessa selvittämään Suomessa tapahtunutta törkeää kiristystä. KRP:n tutkinnanjohtajan rikosylikomisario Rabbe von Hertzenin mukaan tutkinnassa on laivakaappauksen yhteydessä esitetty lunnasvaatimus.