Pohjoisessa tarvitaan humanistejakin

Pohjoisia alueita tutkitaan liikaa taloudellisen hyödyn näkökulmasta. Rovaniemellä kokoontuneiden humanistien ja yhteiskuntatieteilijöiden mukaan ihmiset ja kulttuuri jää usein liian vähälle huomiolle, kun pohjoisen luonnonvaroja hyödynnetään.

humanismi
Arktikum
Tuomas Luiro / YLE

Arktisen alueen ihmisten ja luonnon välinen vuorovaikutus on monimutkainen kokonaisuus, joka ei välttämättä avaudu esimerkiksi öljyteollisuuden maksamissa pikaselvityksissä, sanoo amerikkalaisen National Science Foundation -tutkimussäätiön ohjelmajohtaja Anna Kerttula de Echave.

- Aivan liian moni humanisti saa palkkansa isoilta petrokemian yrityksiltä, mutta se on yhä kiinnostavampi tutkimuskohde.

Kerttula de Echave antaa esimerkin Alaskasta: Inupiaq-inuiitit kannattavat öljynporausta maalla, koska he saavat siitä rahaa ja töitä, mutta ei merellä, missä se haittaisi heidän valaanpyyntiään. Samalla alueella asuvat Gwich'in-intiaanit taas vastustavat öljynporausta, koska se haittaisi heidän poroelinkeinoaan.

- Kyseessä ei ole siis vain yksinkertainen öljynporausprojekti vaan siihen liittyy paljon erilaista perinteistä tietoa ja kulttuuria sekä erilaisia käsityksiä sen alueen laadusta ja merkityksestä - jopa pyhyydestä.

Yli sata kansainvälistä humanistia ja yhteiskuntatieteilijää on kokoontunut tällä viikolla Rovaniemen Arktikumiin pohtimaan elämää pohjoisen vaihtuvassa ympäristössä. Kaksiosainen konferenssi on nelivuotisen Boreas-tutkimushankkeen loppuhuipentuma.

Lähteet: YLE Lappi