Lähiruoka on ruokamaailman uusi trendi

Lähi- ja luomuruoka olivat esillä tuotteina ja tietona Hotelli Savonian herkkumyymälän teemapäivänä. Luomulla on jo vakiintunut ostajakunta, mutta kuinka on lähiruoan kanssa? Ja mitä lähiruoka oikein on?

lähiruoka
Lähiruoka-ja luomutapahtuma
YLE / Anja Hiltunen

Herkulliset luomutomaatit, -paprikat ja -perunat tekivät hyvin kauppansa Hotelli Savonian herkkumyymälän lähi- ja luomuruoka tempauksessa. Muuruveden puutarhaoppilaitoksen luomutuotteilla ei ole markkinaongelmia.

- Kaikki myydään, mitä tuotetaan, kertoo hortonomi Tapio Sulkko Muuruveden puutarhaoppilaitoksesta. Tuotteet välitetään myyntiin lähinnä pariin kuopiolaiskauppaan. Siinä mielessä Muuruveden tomaatit, paprikat ja perunat ovat mitä parhainta lähiruokaa kuopiolaisten pöytiin.

Lähiruoalla väljä määritelmä

Nimi jo kertoo, että lähiruoka on tuotettu mahdollisimman lähellä syöjäänsä. Määritelmä on kuitenkin varsin väljä.

- Väljimmillään katsotaan, että kaikki Suomessa tuotettu ruoka on suomalaisten lähiruokaa, kertoo Helena Vuorinen Ekocentriasta. Siinä mielessä Suomesta saa lähes kaikki ruokatuotteet lähiruokana, jotain eksoottisia hedelmiä lukuun ottamatta.

Vuorinen pahoittelee, että ammattikeittiöt eivät juuri käytä lähituotteita. Ekocentrian 2008 tekemän selvityksen mukaan 366 kyselyyn vastanneesta kunnasta vain alle puolet ilmoitti käyttävänsä esimerkiksi lähileipää. Meillä on kuitenkin maa täynnä viljanviljelijöitä ja lähileipomoita, Vuorinen toteaa.

Lähituote selviää pakkauksesta

Lähiruoan tunnistaa kysymällä kauppiaalta tai pakkausmerkintöjä huolellisesti tutkimalla, Vuorinen opastaa. Lähiruoalle ei ole omaa merkintää kuten on luomutuotteille. Toreilta ja kauppahalleista saa ainakin paikallisten tuottajien tuotteita, usein suoraan tuottajalta.

Miksi lähiruoka on sitten hyvä valinta?

-Syitä on monia. Lähiruoka parantaa ensinnäkin meidän kuntataloutta. Toinen syy on ruoan laatu. Mitä kauemmin raaka-aineita ajallisesti kuljetetaan ja säilötään, sitä varmemmin laatu kärsii heti. Mitä lähempänä ruoka on tuotettu, sitä parempi on sen mikrobiologinen laatu, ja sitä terveellisempää se on, Vuorinen kertoo.

Lähteet: YLE Anja Hiltunen