Turun Biomateriaalikeskukselle suuret odotukset

Ihmisten varaosia pystytään kasvattamaan entistä paremmin Turun uuden Biomateriaalikeskuksen ansiosta. Sinne keskittyy jatkossa sekä lääketieteellisten että hammaslääketieteellisten biomateriaalien kliininen tutkimus.

Biomateriaalitekniikka
Tutkijan kädessä biomateriaalilla tehtyä luuta.
Tutkijan kädessä biomateriaalilla tehtyä luuta.YLE / Kari Ahotupa

Maailmalla on jo pari miljoonaa ihmistä, joiden suussa on biomateriaaleilla korjattuja hampaita. Nyt myös esimerkiksi kallon luita pystytään korvaamaan erilaisilla komposiittirakenteilla, joihin elävä kudos kasvaa kiinni. Näin pystytään hyödyntämään ihmisen omia, juuri tarttumakohdassa olevia kantasoluja. Verisuonisto kasvaa kiinni korvaavaan materiaaliin.

- Pystymme rakentamaan jo melkein koko kallon uudelleen, kuvailee TYKSin erikoislääkäri Matti Peltola tieteen kehittymistä.

Turussa on vuosikymmeniä tutkittu metalleja korvaavia materiaaleja. Biomateriaalikeskuksen johtaja Pekka Vallittu kertoo, että keskuksen ansiosta Turussa pystytään menestyksekkäästi yhdistämään useita tieteenaloja.

- Tämä keskus on maailmassa ainutlaatuinen nimenomaan siksi, että meillä on osaamista sekä hammaslääketieteen että lääketieteen osalta. Yleensä keskukset ovat keskittyneet jompaan kumpaan eikä vuorovaikutusta ole päässyt muualla syntymään.

Pharmacityn toisen kerroksen miltei kokonana täyttävä keskus pitää sisällää useita labiratorioita. Niissä työskentelee yhdeksän eri tutkimusryhmää ja 40 väitöskirjatyöntekijää sekä kolme tutkijakoulua. Biomateriaalien tutkimiseen on hankittu myös uutta laitteistoa ja johtaja Vallittu pitää keskusta ainutlaatuisena Suomessa.

Turussa biomateriaalien tutkimus ja hyödyntäminen ovat muutenkin maailman kärkiluokkaa ja tavoitteena on entistä enemmän siirtää tutkimustieto käytäntöön. Turussa on muun uassa havaittu, ettei kantasoluista koeputkissa kasvatettu siirrännäinen toimi yhtä hyvin kuin kehossa kiinni oleva implantti.

Ihmisen omat kantasolut kasvattavat esimerkiksi biomateriaalista tehtyyn luunkorvikkeeseen verisuoniston ja uusi kudos toimii paremmin.

Biomateriaalikeskuksen johtaja Pekka Vallittu uskoo, että tutkimuksen tuloksia pystytään hyödyntämään myös kaupallisesti entistä enemmän. Keskuksen väki arvelee, että tutkimuksen ympärille voi parhaimmillaan rakentua melkoinen bioteollisuus.

- Turussa on potentiaalisia yrityksiä, jotka voivat hyödyntää tuloksia. Jos näin ei käy, joku hyödyntää nämä kuitenkin, toteaa johtaja Pekka Vallittu.

Lähteet: YLE Turku