Sikainfluenssarokotteesta uutta tutkimustietoa

Sikainfluenssarokotteen vaikutuksista on saatu uutta tutkimustietoa. Elokuussa ennen joukkorokotuksia tehdyn rokotetutkimuksen mukaan jo yhdellä annoksella saadaan hyvä suoja sikainfluenssaa vastaan. Tutkimuksen mukaan haittavaikutukset ovat melko lieviä.

Kotimaa

Tutkimus toteutettiin elokuussa yhtäaikaisesti Suomessa ja Ranskassa. Ranskassa tutkimukseen osallistui 18-60 -vuotiaita aikuisia. Suomessa rokotetta tutkittiin puolestaan 3-17-vuotiailla lapsilla.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtamassa tutkimuksessa oli mukana muun muassa Kuopion rokotetutkimuskeskus, joten siihen osallistui myös pohjoissavolaisia lapsia ja nuoria.

Tampereen yliopiston professori Timo Vesikari kertoo, että tutkimuksesta on saatu erittäin hyviä tuloksia.

- Tutkimustuloksista näkyy, että yhdellä rokoteannoksella saadaan jo aikaan hyvin voimakas immuunivaste, joka on todennäköisesti on suojaava. Luulisin, että se suojaa jo aika pian pistoksen jälkeen. Voi olla, että jopa nopeammin kuin kahdessa viikossa, mistä julkisuudessa on puhuttu, toteaa Vesikari.

Tutkimuksessa selvitettiin myös rokotteen sivuvaikutuksia. Vesikari pitää sivuvaikutuksia melko lievinä.

- Pistospaikan reaktioita tulee yleisestikin. Reaktiot ovat yleisesti kipua, punoitusta ja kirvelyä. Mitään merkittäviä tai pahoja reaktioita ei tutkimuksessa tullut. Rokotuksen aiheuttamat yleisoireet olivat myös hämmästyttävän vähäisiä. Kuumetta rokotteesta ei tullut juuri lainkaan. Rokote aiheutti lihassärkyä, vähän huonovointisuutta ja päänsärkyä, mutta mitään vakavia haittavaikutuksia ei havaittu, sanoo professori Timo Vesikari.

Tutkimuksessa käytetty rokote ei ollut saman valmistajan kun Suomessa parhaillaan annettava rokote. Haittavaikutusten osalta tutkija pitää käytössä olevaa rokotetta kuitenkin samanlaisena kuin tutkimuksessa käytetty rokote.

- En usko, että rokotteiden välillä on kovin suurta eroa. Ennen kaikkea haittavaikutusten suhteen erot eivät ole suuria. Niin sanottu haittavaikutusprofiili on rokotteissa hyvin samanlainen, toteaa Vesikari.

Sikainfluenssarokotetutkimuksen tarkkoja tuloksia ei ole vielä julkaistu. Tutkimustulokset on lähetetty julkaistavaksi lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä.

Itäsuomalaiset eivät ole innokkaita ottamaan rokotetta

Valtaosa itäsuomalaisista aikoo jättää ottamatta sikainfluenssanrokotteen. Suomi expressin Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 68 prosenttia itäsuomalaisista ei aio ottaa rokotetta.

Reilut 20 prosenttia vastaajista puolestaan aikoo ottaa rokotteen. 10 prosenttia tutkimukseen osallistuneista itäsuomalaisista ei osannut vielä sanoa kantaansa rokotteen ottamiseen.

Koko Suomessa rokotteen aikoo jättää ottamatta 56 prosenttia. Kyselyyn osallistui reilut 500 ihmistä eri puolilta Suomea. Kyselyn virhemarginaali on +- 4,1 prosenttia.

Lähteet: YLE Savo