Luontojärjestöt arvostelevat vihreiden toimintaa

Luontojärjestöt moittivat vihreiden säyseyttä hallituksessa. WWF arvostelee, että vihreät on hiljaa, vaikka hallituksessa on järjestöjen mukaan käynnissä ympäristöhallinnon historiallinen alasajo.

talous
Vihreän liiton, WWF:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton logot
YLE Uutiset Grafiikka

WWF:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan porvarihallitus on jäämässä historiaan ympäristövastaisuudestaan. Luontojärjestö WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen rökittää nyt myös vihreitä siitä, että keskusta saa vetää hallituksessa luonnonsuojelunvastaista linjaa.

- Vihreät on ollut hiljaa, ei siitä voi kovin montaa pistettä antaa. On mielenkiintoista, miksi vihreät suostuu istumaan hallituksessa, joka ajaa ympäristöhallintoa merkittävästi alas, Luukkonen sanoo.

Juuri alueellisen ympäristöhallinnon heikkeneminen on järjestöjen suurin huolenaihe.

- Maakunnissa ympäristökysymykset jäävät käytännössä elinkeinokysymysten alle, kun TE-keskuksen johtaja määrittelee viime kädessä linjaukset. Ympäristö jää jalkoihin, koska elinkeinokeskuksen tehtävä on edistää elinkeinoja, uskoo WWF:n Luukkonen.

"Keskusta tekee mitä haluaa"

Luukkonen odottaisi paitsi vihreiltä myös muilta hallituspuolueilta vastusta keskustalle, jonka ministerit istuvat hallituksessa luonnonsuojelun kannalta merkittävimmillä paikoilla.

- Yllättävää on se, että kokoomus, RKP ja vihreät antavat keskustan tehdä ympäristöasioiden suhteen, mitä puolue haluaa, sanoo Luukkonen.

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi kiistää, että hallituksessa olisi oltu tumput suorana.

- Me olemme kyllä vaikuttaneet paljon näihin asioihin, emmekä ole mielestämme olleet hiljaa. Tärkein työ tehdään hallituksen sisällä ja siellä me olemme näihin asioihin erittäin voimakkaasti puuttuneet, hän sanoo.

Salailu närästää

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan hallituksen päätöksillä on tuntuvat seuraukset.

- Tavallisille ihmiselle tulee ongelmia esimerkiksi aluehallinnon uudistuksesta, kun osa valvonnasta jää hoitamatta. Ei kukaan jatkossa välttämättä valvo esimerkiksi sitä, onko läheiseltä bensiiniasemalta päässyt maaperään haitallisia aineita, sanoo SLL:n puheenjohtaja Risto Sulkava.

- Metsähallituksen uudistamisessa ollaan puolestaan yhtiöittämässä valtion maa- ja vesiomaisuutta, ja on aivan mahdollista että yhtiö jatkossa rahastaa tavallisia ihmisiä aikaisemmin itsestään selvistä retkeilypalveluista, hän jatkaa.

Järjestöjä ärsyttää myös se, että hallitus lipsuu aikaisemmasta periaatteesta, että luonnonsuojelualueille ei rakenneta. Myös salailu ja päätösten tekeminen pienessä piirissä närästää.

- Hallitus on tekemässä päätöksiä, jotka eivät kuulu tälle vuosituhannelle, kuten metsästyksen aloittaminen kansallispuistoissa, arvostelee WWF:n Luukkonen.

Valopilkkuna järjestöt pitävät sitä, että hallitus ajaa päästövähennyksiä. SLL:n Sulkava kiittää tuoretta energia- ja ilmastopoliittisesta selontekoa, jonka syntymistä hän pitää vihreiden ansiona.

- Se antaa ihmisille toivoa paremmasta, jos ympärille saadaan konkretiaa, sanoo Sulkava.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Pilke