Kreikassa ääriryhmä ilmoitti iskeneensä entistä ministeriä vastaan

Kreikassa aiemmin tuntematon militanttiryhmittymä on ilmoittanut olevansa perjantaina oikeistopoliitikkoa vastaan tehdyn pommi-iskun takana. Isku johtui Marietta Giannakoun ministerikauden päätöksistä.

Ulkomaat
Poliiseja eristämässä pommi-iskun tapahtumapaikkaa
Maria Marogianni / EPA

Ajastettu pommi, josta oli varoitettu, turmeli perjantaina aamuvarhain ateenalaisen kerrostalon aulaa. Talossa asuu europarlamentaarikko, entinen opetusministeri Marietta Giannakou.

Myöhään perjantaina äärivasemmistolainen Conspiracy Nuclei of Fire -ryhmittymä antoi julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan se teki iskun ja luvassa on niitä lisää. Giannakouta vastaan iskettiin, koska tämä ministeriaikanaan huononsi opiskelijoiden asemaa ja lietsoi mielenosoituksia, lausumassa todetaan.

Kreikan tuore sosialistihallitus yrittää suitsia vasemmisto- ja anarkistiryhmittymien yltyviä iskuja ja väkivaltaisuuksia, jotka juontavat juurensa viime joulukuuhun. Tuolloin poliisi ampui hengiltä teini-ikäisen pojan. Veriteko aikaansai viikkojen mellakat. Niiden laannuttua ääriryhmät ovat jatkaneet hyökkäyksiä lähinnä poliisia vastaan.

Tiistaina kuusi poliisia haavoittui, kun asemiehet tulittivat moottoripyöriensä päältä poliisiasemaa Ateenassa. Kaksi poliisia on yhä kriittisessä tilassa. Iskuun syylliset eivät ole tulleet esiin.

Lähteet: AFP, AP