1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapin Kullan boikotti puree Torniossa

Lapin Kullan myynti on vähentynyt Torniossa sen jälkeen, kun Hartwall Oy ilmoitti siirtävänsä oluen valmistuksen Torniosta Lahteen. Sen sijaan kemiläisissä marketeissa Lapin Kullan myyntiosuuden laskua ei ole havaittu.

Tornion Citymarketin kauppias Veijo Kauvosaari kertoo, että Lapin Kullan salkkuoluen myynti on romahtanut Tornion oluttehtaan lopettamispäätöksen jälkeen. Kuva: YLE / Kyösti Vaara

Lapin Kullan myyntiosuus on laskenut torniolaisissa kaupoissa mutta ei Kemissä. Kahden kemiläisen ja kahden torniolaisen kaupan otoksessa tulokset vaihtelevat kuitenkin paljon.

Kemin marketeista kerrotaan silmämääräisen havainnon pohjalta, että Lapin Kullan myyntiosuus on samalla tasolla kuin ennen Hartwallin ilmoitusta lopettaa Tornion tehdas.

Tornion K-Supermarket Ykkösessä Lapin Kullan osuus on laskenut viikkotasolla noin 20 prosenttia verrattuna aikaan ennen lopettamisilmoitusta. Vielä pari viikkoa sitten määrä oli hieman pienempi.

Tornion Citymarketin kauppias Veijo Kauvosaari laskee, että Lapin Kullan salkkuoluen lasku on ollut jopa 40 prosenttia. Pienemmissä pakkauksissa pudotus on ollut pienempi.

- Boikotti ei pure, jos asiakkaat siirtyvät esimerkiksi Hartwallin muihin olutmerkkeihin kuten Karjalaan, sanoo Kauvosaari.

Hänen mukaansa kannattaa miettiä, millä lailla boikotoidaan, jos boikotoidaan.

- Eihän Lapin Kulta ole syyllinen tehtaan lopettamiseen vaan eiköhän lopettamispäätös tullut Hollannista, juomayhtiön pääomistajalta, arvioi Kauvosaari.

Internetin Facebookissa on ryhmiä, joissa vastustetaan Lapin Kullan tuotannon siirtämistä Lahteen. Esimerkiksi Jos Lapin Kulta lähtee Torniosta, en osta lapparia -ryhmässä on jo noin 15 000 jäsentä.